Hlavní obsah

Havlíček: Na pivo i o prázdninách s testem

Foto: vláda.cz

Pokud uvolníme roušky v bezproblémových regionech ve školách, potom by bylo logické, aby to bylo v částečném režimu i v zaměstnání, říká vicepremiér.

Reklama

V případě další vlny, než by se zavíralo plošně, připravujeme program Bezpečná provozovna, kdy by mohly zůstat obchody a restaurace otevřené, říká vicepremiér.

Článek

Vláda včera oznámila řadu změn, jak budeme v aktuální koronavirové situaci fungovat v nejbližších dnech a týdnech. Například ode dneška nemusejí mít děti ve vybraných krajích ve třídách nasazené roušky nebo respirátory. Sjednocují se také pravidla pro testy pro návštěvu restaurací nebo divadel. Přehledně naleznete změny ZDE.

Vypadá to, že zákazníci se budou muset testovat v restauracích nebo v posilovně i přes prázdniny.
Karel Havlíček, vicepremiér

Jak to bude vypadat v létě? To poodhalil v rozhovoru pro MF Dnes, deník ze svěřenských fondů Andreje Babiše, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Ani o prázdninách se nezbavíme nutnosti podstupovat testy například pro návštěvu restaurací. „Vypadá to, že zákazníci se budou muset testovat v restauracích nebo v posilovně i přes prázdniny. Důležitá věc je, že vyžadované testy by se měly do všech provozoven sjednotit,“ uvedl v rozhovoru Havlíček s tím, že očkovaní s dostatečným odstupem od podané dávky na testy muset nebudou.

Rovněž se uvažuje o tom, že by se měla zmírnit povinnost nosit ochranu dýchacích cest v zaměstnání. „Pokud uvolníme roušky v bezproblémových regionech ve školách, potom by bylo logické, aby to bylo v částečném režimu i v zaměstnání. Ale pouze v místech, kde se potkávají titíž lidé. To budou muset rozhodnout epidemiologové. Obecně k tomu můžu říct, že všichni jsou velmi obezřetní,“ popsal Havlíček.

V létě by se podle něj mohlo také rozjet očkování ve firmách. „Musíme jen s kraji vyhodnotit, že mají všude dostatek vakcín, aby firemní centra neodsávala dávky z dnešních očkovacích míst. Třeba Moravskoslezský kraj už začíná budovat centra u klíčových fabrik. Definitivní rozhodnutí bude na ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi,“ sdělil vicepremiér.

Pokud by pandemie udeřila s novou silou a hrozila by další vlna, pak se podle Havlíčka bude postupovat zpětně podle balíčků, které ovšem vláda při rozvolňování nedodržovala. Slibuje ovšem, že nepřijde hned plošná uzávěra. „Předtím než by se restriktivně cokoli uzavíralo, tak ve spolupráci s podnikatelskými svazy připravujeme režim, kterému říkáme Bezpečná provozovna. Už nyní se realizuje v restauracích a dané provozovny, než dostanou certifikát, musí splnit šest požadavků na hygienické bezpečí. Jsou to například rozestupy u toalet, dezinfekce všeho charakteru včetně rukavic při roznosu jídla nebo možnost platit kartami. A tyto bezpečné provozovny by pak nebyly v té první vlně, kdyby se náhodou zase muselo znovu zavírat,“ vysvětlil v MF Dnes.

Reklama

Doporučované