Hlavní obsah

Od zítřka můžou děti do škol bez roušek. S výjimkou tří krajů

Foto: vláda.cz

O zrušení povinnosti nosit roušky jednali už v pondělí dopoledne ministr školství Plaga a zdravotnictví Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Od úterý budou smět žáci a učitelé základních a středních škol odložit roušky. Bude se to týkat 11 krajů, které na tom jsou z pohledu šíření epidemie koronaviru nejlépe.

Článek

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru představil závěry dnešního jednání vlády. Povinnost nosit roušky skončí od úterý v základních a středních školách v 11 krajích. Nebude se to týkat pouze Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje.

„O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává,“ připomněl ale ministr školství Plaga.

Ještě před jednáním vlády o úpravě platného mimořádného opatření jednal ministr školství Plaga se svým protějškem ze zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.

„U škol vycházíme z incidence v rámci krajů, kdy je 25 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. To nesplňují pouze Liberecký, Jihočeský a Zlínský kraj. Zde tak zůstává opatření o rouškách nezměněné,“ dodal Vojtěch.

Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO).

Sociální demokraté pak na vládě prosazovali, aby byla zrušena povinnost nošení roušek ve školách nejméně v osmi krajích s nejnižším incidenčním číslem. Nakonec se vláda rozhodla roušky zrušit ještě ve třech dalších regionech.

O zrušení roušek ve školách se zasazovalo také vedení hlavního města nebo Svaz měst a obcí.

Naopak Mezioborová skupina pro epidemické situace, která do poloviny května radila Ministerstvu zdravotnictví, doporučovala, aby se rozvolňovalo podle okresů. Roušky tak měli podle expertů ve třídách odložit pouze žáci a učitelé z okresů, kde se počet nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za 14 dní pohyboval pod 25, reprodukční číslo bylo dlouhodobě nižší než jedna a podíl pozitivních testů byl pod čtyřmi procenty.

V současné době je týdenní incidence vyšší než 25 případů na 100 tisíc obyvatel v 19 okresech. Nejvyšší je v Českém Krumlově (84,8), Klatovech (67,24) a Českých Budějovicích (57,38). Vychází to z dat Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované