Hlavní obsah

Havlíček zveřejnil, kdo čerpal z programů COVID. Data ale nesedí

Foto: vlada.cz

Ministr Karel Havlíček.

Reklama

Na nesrovnalosti upozornil web Neovlivní.cz, který vychází z analýzy advokátní kanceláře Jany Krouman.

Článek

Data ukazující, jaké firmy a podniky získaly peníze v rámci programů COVID na záchranu české ekonomiky, která zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), nesedí. Analýza, kterou zveřejnil web Neovlivní.cz, ukazuje, že bylo podle dřívějších údajů rozvojové banky úspěšných firem mnohem víc, než úřad Karla Havlíčka nyní zveřejnil, a z rozdělovaných peněz zbyla ve zveřejněném seznamu jen půlka.

Web Neovlivní.cz zveřejnil tabulku, kterou sestavila z korespondence s rozvojovou bankou a MPO advokátní kancelář Jany Krouman, ta se už několik týdnů snaží data o pomoci ze státní správy získat. Tabulka nesrovnalosti potvrzuje.

Foto: Advokátní kancelář Jany Krouman/Neovlivni.cz

Tabulka nesrovnalostí dat o pomoci v rámci programů COVID.

„Nelze než usoudit, že seznam poskytnutý MPO není kompletní, nehledě tedy na to, že zveřejněné informace nezahrnují vše, co by mělo být bankami zveřejněno podle zákona č. 228/2020 Sb., o státní záruce. Mají být zveřejněny údaje o úvěrovaném, jeho skutečný vlastník, výše úvěru a výše ručení poskytnutého bankou,“ uvedla pro Neovlivní.cz právnička Krouman.

V tabulce upozorňuje především na fakt, že ke konci dubna kamsi zmizelo 88 úvěrů z COVID I.

„Evidentní z přehledu je, že mezi 28. 4. a 30. 4. ubylo 88 poskytnutých úvěrů u programu COVID I a 6 přiznaných podpor u COVID Praha. Výsledný počet 80 poskytnutých úvěrů u COVID I je podstatně menší, než v médiích prezentovaných „asi 200“. Z tabulky je jasné, že všechny podané žádosti jsou již vyřízeny a je patrná také částka pouze cca 0,5 mld. Kč reálně vyplacených peněz na COVID I k 17. 5. 2020. Číslo 80 koresponduje se seznamem úvěrovaných, jak jej zveřejnilo MPO dne 28. 5. 2020. A všechny žádosti jsou podle poskytnutých informací vypořádány,” popisuje právnička Krouman.

Státní rozvojová banka ani resort Karla Havlíčka zatím rozpory neobjasnily.

Seznam úspěšných žadatelů o státem ručený úvěr v programu COVID I a II zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchod ve čtvrtek. Dříve přitom argumentovalo, že jde o bankovní tajemství. K dohledání je nyní na stránkách úřadu.

I tak je seznam příjemců ve skutečnosti částečný – neobsahuje například údaje o tom, o jak velký úvěr příjemce žádal nebo jaký dostal, a v případě programu COVID II není zmíněná ani komerční banka, přes kterou byl úvěr sjednaný.

Ze seznamu je ale patrné, že příjemci představují pestrou skupinu různorodých podnikatelů. Zatímco u programu COVID I šla většina úvěrů na společnosti s ručením omezeným a pouze na tři fyzické osoby, tak v případě COVID II už jde o desítky fyzických osob.

Úvěr dostal například notář nebo PR agentura, ale i zubařské kliniky nebo vinařství či pivovary. Hned několik společností má přímo ve jméně, že jde o hotely. Mezi známější podniky patří například liberecké zábavně naučné centrum iQLANDIA nebo Pivovar Krušnohor, Sodovkárna Kolín či Asklepion–Lasercentrum, které vlastní prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Podle zveřejněného seznamu bylo v COVID I podpořeno 79 žadatelů, mezi nimi likérka a palírna Rudolf Jelínek nebo Prádelna Frenštát. V COVID II bylo podpořeno 1 219 žadatelů. Mezi nimi je například Zoologická zahrada Tábor, společnost Thajské masáže Smržová či Vinařství Dubňany.

Reklama

Související témata:

Doporučované