Hlavní obsah

Na úvěr COVID dosáhl i senátor Goláň. „Zacpali mi tím pusu,“ říká

Foto: Seznam Zprávy

Jedním z příjemců státem ručeného úvěru je i kancelář senátora Tomáše Goláně. (Ilustrační snímek)

Reklama

Kvůli druhotné platební neschopnosti žádala o úvěr z programu COVID II i daňová kancelář zlínského senátora. Záruky dostala rozmanitá skupina podnikatelů od zubařů či notářů až po přepravce.

Článek

Střežené tajemství je venku. Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Karlem Havlíčkem po několikatýdenním tlaku zveřejnilo seznam příjemců pomoci ze státních úvěrových garancí COVID I a COVID II. Předtím se přitom ohánělo bankovním tajemstvím. Právníci ovšem upozorňovali, že tajení podpory placené notabene z evropských peněz by mohlo být protiprávní.

Mezi více než tisícovkou zveřejněných příjemců státem ručeného úvěru z programu COVID II je i daňová kancelář zlínského senátora Tomáše Goláně. Ten Seznam Zprávám potvrdil, že o úvěr žádal a finální smlouvu podepsal toto pondělí.

„Nejspíš mi úvěr přiznali, aby mi zacpali pusu,“ glosuje v úvodu s nadsázkou senátor, s odkazem na to, že jde o vládního kritika, který napadá například smysl elektronické evidence tržeb a ostře vystupuje proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho střetu zájmů. O úvěr žádal už v rámci programu COVID I, kdy mu byla žádost bez dalšího vysvětlení zamítnuta.

„Dostali jsme se do druhotné platební neschopnosti,“ vysvětluje Tomáš Goláň, proč se jeho kancelář rozhodla o úvěr žádat. Podle vyjádření senátora měla jeho společnost našetřené úspory, ty se ovšem velmi rychle rozpustily na mzdách pro 27 zaměstnanců ve chvíli, kdy klienti přestali zvládat platit za objednané služby kvůli mimořádným opatřením.

„Jsme teď ve ztrátě jeden milion a 170 tisíc korun,“ říká Tomáš Goláň, který požádal o úvěr ve výši tři miliony korun.

Podle něj bylo klíčovým faktorem, že s žádostí uspěli, to, že byli rychlí. „Měli jsme určitě jednu z prvních poslaných žádostí. Máme výborného bankéře,“ konstatuje senátor a dodává, že v okamžiku, kdy byly formuláře k přihlášení známé, pracovali na nich čtyři lidé z jeho kanceláře.

Zveřejněný seznam úspěšných žadatelů

Seznam úspěšných žadatelů o státem ručený úvěr v programu COVID I a II zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchod ve čtvrtek. Dříve přitom argumentovalo, že jde o bankovní tajemství. K dohledání je nyní na stránkách úřadu.

I tak je seznam příjemců ve skutečnosti částečný – neobsahuje například údaje o tom, o jak velký úvěr příjemce žádal nebo jaký dostal, a v případě programu COVID II není zmíněná ani komerční banka, přes kterou byl úvěr sjednaný.

Ze seznamu je ale patrné, že příjemci představují pestrou skupinu různorodých podnikatelů. Zatímco u programu COVID I šla většina úvěrů na společnosti s ručením omezeným a pouze na tři fyzické osoby, tak v případě COVID II už jde o desítky fyzických osob.

Úvěr dostal například notář nebo PR agentura, ale i zubařské kliniky anebo vinařství či pivovary. Hned několik společností má přímo ve jméně, že jde o hotely. Mezi známější podniky patří například liberecké zábavně naučné centrum iQLANDIA nebo Pivovar Krušnohor, Sodovkárna Kolín či Asklepion – Lasercentrum, které vlastní prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Podle zveřejněného seznamu bylo v COVID I podpořeno 79 žadatelů, mezi nimi likérka a palírna Rudolf Jelínek nebo Prádelna Frenštát. V COVID II bylo podpořeno 1219 žadatelů. Mezi nimi je například Zoologická zahrada Tábor, společnost Thajské masáže Smržová či Vinařství Dubňany.

Reklama

Doporučované