Hlavní obsah

Kdo čerpal z programů COVID? Ministerstvo zveřejnilo jména žadatelů

Foto: vlada.cz

Resort Karla Havlíčka po několika týdnech odmítání překvapivě zveřejnil seznam podpořených podnikatelů z programů COVID. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu na svých stránkách zveřejnilo seznam příjemců podpory z programů COVID.

Článek

Pro řadu podnikatelů, kteří neuspěli se svojí žádostí o státní podporu, jde o velmi palčivou otázku - kdo ve skutečnosti dosáhl na podporu z programů COVID? Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s první částečnou odpovědí.

Na webových stránkách ministerstva se ve čtvrtek objevil seznam podnikatelů, kteří dosáhli na podporu v programech COVID I a II a Expanze.

Ministerstvo průmyslu a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přitom delší dobu odolávaly tlaku zveřejnit úplný přehled podpořených podnikatelů s odkazem na to, že jde o bankovní tajemství.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o prostředky z fondů EU, u kterých jsou za účelem transparentnosti standardně zveřejňovány souhrnné seznamy podpořených operací, rozhodlo se ministerstvo zveřejnit podporu prostřednictvím svých webových stránek,“ vysvětluje aktuálně na stránkách ministerstvo svoje rozhodnutí zveřejnit seznam podpořených žadatelů k 26. květnu.

Zveřejněná jsou jména firem či podpořených fyzických osob v kombinaci s identifikačním číslem, případně s rodným číslem. Částku, kterou podpořená firma nebo podnikatel získal, ovšem resort nezveřejnil.

Podle zveřejněného seznamu bylo v COVID I podpořeno 79 žadatelů, mezi nimi likérka a palírna Rudolf Jelínek nebo Prádelna Frenštát. V COVID II bylo podpořeno 1219 žadatelů. Mezi nimi je například Zoologická zahrada Tábor, společnost Thajské masáže Smržová či Vinařství Dubňany.

Reklama

Doporučované