Hlavní obsah

Sundáme roušky, než se podnikatelé dostanou ke státní pomoci?

Foto: Seznam Zprávy

Úvěry pro podnikatele zasažené mimořádnými opatřeními. Třetí program měl být na přelomu dubna a května, ale stále se nespustil. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Program COVID III, který má dle prohlášení vlády představovat masovou podporu českých podnikatelů zasažených koronavirem, je i tři týdny po schválení kabinetu teprve ve výhledu.

Článek

Kolem třetího záručního programu COVID, na který má stát vyčlenit 150 miliard korun, panují nejasnosti a liší se i názory na to, kdy by mohla být státní pomoc pro podnikatele zasažené koronavirem vyhlášená.

Zmatek lze vyčíst i z odpovědí lidí, kteří mají blízko k vyjednávání ohledně nového záručního programu.

Vpadalo to dokonce, že dříve přestane platit plošná povinnost nosit roušky (zatím plánované ve venkovních prostorách na 25. května), než se podnikatelé dočkají hlavního nástroje na pomoc v nouzi kvůli koronakrizi.

Například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza redakci Seznam Zpráv řekl, že o programu COVID III stále nemá žádné konkrétnější informace. A to i přesto, že původně se měly záruky rozjet už na přelomu dubna a května.

Naproti tomu Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, odkazuje na čtvrteční online seminář, kde by měly být zveřejněné obrysy programu COVID III.

„Očekáváme, že by banky mohly podnikatelům poskytovat úvěry zaručované z programu COVID III od 18. května,“ odhaduje možný termín Marie Lafantová, mluvčí Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Zároveň ale upozorňuje, smlouvy mezi ČMZRB, Ministerstvem financí a Ministerstvem průmyslu a obchodu musí ještě schválit vláda.

To potvrzuje i mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová s tím, že vláda by se měla sejít právě v pondělí 18. května.

A dnes v rozhovoru pro Radiožurnál tento termín zopakoval i ředitel ČMRZB Jiří Jirásek. „Vláda bude projednávat program Covid III v pondělí 18. května a já předpokládám, že zároveň bude ten program vyhlášen,“ řekl Jirásek.

Čekání na pořádný COVID

Jde tak o posun termínu – původně se mluvilo o termínu na přelomu dubna a května, aktuálně má záruční banka na svých stránkách termín „přibližně v polovině května“.

Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) i ministra průmyslu obchodu Karla Havlíčka (za ANO) z pondělní tiskové konference po jednání vlády se start programu posouvá, protože se čeká na notifikaci od Evropské komise.

„Požádalo se už před nějaký časem,“ dodává Štěpánka Filipová, mluvčí MPO.

Toto potvrzení by podle ministra Havlíčka mělo přijít z Bruselu do konce týdne.

Evropská komise už 13. března vydala stanovisko, ze kterého vyplývá, že na schvalování trvá jen v případě, kdy jde o selektivní podporu pro vybrané podniky. A tou záruční program je – nezískají ho všechny firmy, ale jen ty, které se dokážou domluvit s komerční bankou na úvěru a ta následně požádá o státní záruky. Podle vyjádření ministryně Aleny Schillerové pro Lidové noviny by mohl COVID III pomoci sjednat úvěry pro 50 tisíc podnikatelů.

Podle Radka Špicara se přípravy protahují i z toho důvodu, že vláda původně počítala s tím, že bude ručit za úvěry jen do výše 25 procent a Poslaneckou sněmovnou prošlo navýšení na 30 procent.

Úspěšní žadatelé jsou bankovní tajemství

Tajemstvím zůstává kromě termínu spuštění také seznam úspěšných žadatelů o předchozí program COVID.

Advokátka sídlící v Brně Jana Krouman požádala s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím o seznam podnikatelů, kteří v programech uspěli a státní záruku u ČMZRB získali.

„Jsem přesvědčena, že veřejnost má právo znát úspěšné žadatele,“ řekla advokátka Seznam Zprávám. K boji za získání úplného seznamu podpořených podnikatelů se odhodlala ve chvíli, kdy na jedné straně slyšela z úst členů vlády, že se pumpuje do ekonomiky více jak bilion korun a na druhé straně řeší otázky klientů, jak mají podnikání ukončit.

Záruční banka ovšem její žádost odmítla s poukazem, že jde o bankovní tajemství a Jana Krouman se odvolala.

Podle informací, které Seznam Zprávám poskytla mluvčí záruční banky Marie Lafantová, byly v programu COVID I zpracovány všechny žádosti a schválená byla podpora pro necelých 200 podnikatelů v objemu miliardy korun. Celkem dorazilo na 3200 žádostí.

Pochybnosti pak budí informace, které zvěřejnil server Neovlivní.cz. Podle jeho zjištění program běžel ještě tři dny poté, co se naplnila kapacita.

Rozvojové bance podle neoficiálních informací znemožnil program zastavit resort průmyslu a obchodu v čele s Karlem Havlíčkem. „Peníze už tam nebyly. Bylo jasné, že se na všechny nedostane a přesto jej banka nesměla zastavit,“ uvedl pro Neovlivní.cz zdroj obeznámený s průběhem pomoci Covid I.

Rozvojová banka na přímý dotaz potvrdila, že program běžel i po kapacitním naplnění. Tvrdí ale, že to bylo proto, že bylo předem jasné, že ne všechny žádostí uspějí.

V COVID II se k 11. květnu schválila podpora pro 1065 podnikatelů v objemu 8,1 miliardy korun. Další žádosti jsou v řešení.

Program COVID Praha podpořil 75 podnikatelů s úvěry v objemu 628 milionů korun. Vyřídilo se 89 žádostí – ze kterých bylo 14 zamítnuto. Další žádosti banka řeší.

Reklama

Související témata:

Doporučované