Hlavní obsah

Hejtman Vondrák: Po roce boje s epidemií lidé ztrácejí víru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ale věří, že v nejbližších měsících se podaří epidemii díky očkování a vývoji nových léků zpomalit a později i úplně překonat.

Článek

Nálada mezi obyvateli Moravskoslezského kraje podle Vondráka kopíruje náladu lidí v celé zemi. „Na začátku pandemie panovala obrovská soudržnost a důvěra v to, že důsledným dodržováním protiepidemických opatření koronavirus společně velmi rychle zvládneme,“ řekl Vondrák. Dodal, že virus je nevyzpytatelný, velmi urputný a nechce se jen tak vzdát. „A lidé jsou už z toho všeho velmi unavení, řeší existenční, vztahové potíže a víru ztrácejí,“ doplnil.

S ohledem na nedostatek informací nechce úplně odhadovat další vývoj epidemie v kraji i širším měřítku. „Nejsem epidemiolog a nemám k dispozici data potřebná pro kvalifikovaný odhad. Věřím ale, že očkování a další vývoj vakcín a účinných léků nám v následujících měsících pomohou pandemii zásadně zpomalit, a poté i překonat,“ řekl.

Jako největší problém Česka a jeho boje s virem vnímá absenci krizového řízení. „Jsem přesvědčený o tom, že všichni, kteří za některou z výše jmenovaných oblastí nesou zodpovědnost nebo se podílejí na jejím řešení, jedou na maximum. Bohužel je třeba dodat, že chybám se nevyhnete. Co považuji za největší problém, je to, že nebyl zaveden systém krizového řízení. Dodnes se s tím vláda potýká,“ dodal hejtman. Nepovažuje ale za úplně šťastné někoho nebo něco hodnotit či kritizovat. „To umí každý. Já bych se rád zaměřil na konstruktivní řešení situace,“ řekl.

V kraji se epidemii podle Vondráka daří zvládat dobře. „Pandemie nás před téměř rokem zasáhla, aniž bychom to očekávali a měli jasné povědomí o tom, jak vzniklou situaci řešit. V samých počátcích jsme s napětím odhadovali, kdy se v České republice objeví první nakažený. Sledovali jsme vývoj situace v zahraničí, viděli, jak může pandemie ochromit zdravotnictví,“ doplnil.

Hlavním problémem na začátku první vlny bylo podle jeho slov zajištění osobních ochranných pomůcek lékařům, sociálním pracovníkům, ale i občanům. Dalším tématem bylo zavedení chytré karantény a snaha důsledným trasováním co nejefektivněji zmírnit šíření nákazy. „Pak přišlo plošné testování, nyní žijeme očkováním. Kromě toho všeho řešíme další záležitosti, ať už jsou to personální kapacity ve zdravotnických a sociálních zařízeních, distanční výuka, zajištění péče o děti pracovníků záchranného systému, přetíženost krematorií nebo třeba distribuce očkovacího materiálu,“ uvedl.

Reklama

Doporučované