Hlavní obsah

Helfštýn se chystá otevřít svou celosezonní výstavu o tvorbě Jindřicha Steina

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výběr prací akademického sochaře, restaurátora a šperkaře Jindřicha Plotici Steina ozdobí od příští soboty prostory středověkého hradu Helfštýn u Týna nad Bečvou. Půjde o celosezonní výstavu na hradě.

Článek

Výstavu budou moci lidé obdivovat až do poloviny října. Podle správy hradu bude otevření výstavy první vlaštovkou po uvolnění koronavirových opatření. Venkovní prostory hradu jsou otevřeny od 27. dubna.

Autora správa hradu podle kastelána Jana Laura pozvala do hradní galerie kvůli tomu, že nabízí zcela originální přístup k uměleckému zpracování kovu. „Helfštýnská galerie se dlouhodobě soustředí na prezentaci výtvarného umění a uměleckých řemesel zaměřených na přetváření kovových materiálů. Stein je sochař, kovolitec a designér schopný kov přetvářet mnoha způsoby. Tvoří z niklu, cínu i bronzu. Většinu svých děl kombinuje s hutním sklem, případně vzácnými kameny,“ řekl kastelán Lauro.

Všestranný tvůrce, akademický sochař, restaurátor, designér, kovolitec, pedagog a šperkař pracuje v Brně - Chrlicích. Součástí výstavy na Helfštýně budou jeho volné práce kombinující kov s jinými materiály, převážně se sklem a drahými kameny, ale také ukázky odlitků z barevných kovů technikou ztraceného vosku a drobné odlitky vytvořené vakuovou metodou.

Kromě volných děl dostanou prostor také exponáty z Ateliéru Stein Design zaměřeného na navrhování designu, pohárů, medailí, osvětlovacích těles či drobné plastiky z kovu, mramoru a drahých kamenů. „Výstava ‚Stein - z doby smrtonosných dětí‘ tentokrát kromě výstavního sálu ozdobí i podkovovitou baštu nad galerií, kde bude osazen cyklus prací s názvem Kde domov můj?,“ doplnila kastelán.

Steinovu tvorbu mohli lidé na hradě obdivovat již v roce 2007, před šesti lety vystavoval také v zámecké galerii Konírna v nedalekém Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Autor se se svými obrazy a plastikami zúčastnil mnoha společných i samostatných výstav. Od roku 1986 se s jeho tvorbou mohli seznámit návštěvníci také v galeriích v Itálii, Francii, Rakousku, Švýcarsku a Španělsku.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se otevřel po více než půlroční, pandemií vynucené přestávce, mezi prvními, a to 27. dubna. Návštěvníci mají k dispozici kvůli koronavirovým opatřením zatím jen rozsáhlé venkovní prostory areálu, do galerie na II. nádvoří a dalších vnitřních prostor se nedostanou. Správa hradu se kvůli těmto omezením rozhodla snížit cenu plného vstupného o třetinu na 100 korun. Památka musela ze stejných důvodů slevit ze svého dramaturgického plánu, její zástupci však zároveň oznámili, že se pustili do příprav té největší akce - mezinárodního setkání kovářů Hefaiston. Uskutečnit se má poslední srpnový víkend.

Reklama

Doporučované