Hlavní obsah

Herman: Já nic neporušil, ale Číňané ano

 

Reklama

Dnes se poprvé od prohlášení o Číně setkali jeho signatáři: prezident, premiér a šéfové obou parlamentních komor. Ministr kultury Herman, kvůli nemuž bezprecedentní krok udělali, pro ně nemá pochopení. „Nevím, co kdo komu slíbil."

Článek

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL říká, že on rozhodně neporušil žádnou dohodu, když se oficiálně sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Odmítl obvinění šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD), že nedodržel slovo a porušil „gentlemanskou“ dohodu členů vlády, že se s dalajlamou kvůli „novým" vztahům s Čínou nebudou scházet oficiálně.

Herman v rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomíná, jak to probíhalo na schůzi vlády před dvěma roky, když ministr zahraničí Zaorálek předkládal ke schválení dohodu o strategickém partnerství s Čínou. „Tam zaznělo, že by bylo vhodné, aby se členové vlády nesetkávali s tibetským dalajlamou. Já se okamžitě přihlásil, protože to je pro mě něco zásadního. Řekl jsem, že je to nepřijatelné a stejné, jako kdyby mi zakazovali setkat se s papežem. Řekl jsem jasně, že to naprosto nemohu akceptovat,” popisuje Herman.

Někteří ministři podpořili jeho verzi, že to tak bylo. Ministr Zaorálek po něm tehdy ještě chtěl, aby ho alespoň dopředu ministr kultury informoval, když se bude chtít s dalajlamou sejít. Herman dnes říká, že to teď také udělal - poslali mu SMS zprávu.

Sám Herman dodává, že se strategickým partnerstvím s Čínou paradoxně nemá žádný problém. Je přesvědčen, že on nic neporušil, zatímco ostatní ano, když čte z dokumentu, k němuž se přihlásila čtveřice ústavních činitelů: „To strategické partnerství obsahuje článek deset, cituji: Obě strany potvrdily společný závazek ve věci podpory lidských práv na základě a rovnosti a vzájemné úcty. Já nic z toho neporušil.”

Daniel Herman naopak naznačuje pochybnosti, jestli dokument neporušili čtyři ústavní činitelé, když vydali své prohlášení o Číně. Zrovna dnes se prezident Zeman, premiér Sobotka a šéfové obou parlamentních komor Hamáček se Štěchem sešli na Pražském hradě, aby se radili o zahraniční politice.

„Mě to prohlášení překvapilo, protože jestliže se ministr kultury sejde s duchovním představitelem a vyžaduje-li to takovouto reakci, tak je to minimálně podivuhodné. Myslím, že to přímo neodpovídá duchu strategického partnerství, které hovoří o nevměšování do vnitřních záležitostí. Jestliže nějaký stát má problém s tím, že ministr jiného státu se setká s nějakým duchovním, tak to já nemohu číst jako nevměšování,” míní lidovecký ministr kultury.

Herman reakci nechápe hlavně proto, že on ani dalajlama nezpochybňují celistvost Číny. „Takže je zatím asi něco jiného. Já nevím co, nevím, co kdo komu slíbil," dodává.

Reklama

Doporučované