Hlavní obsah

Hertl, Pastrňák, Krejčí a zraněný Mrázek. Kdo ve Stanley Cupu se ještě nabízí jako posila pro Bratislavu

Foto: Profimedia.cz

Myšlenky Tomáše Hertla se plně soustředí na play-off, pokukuje ale i po nároďáku? (Zdroj: Profimedia)

Reklama

Český hokejový fanoušek má každý rok na začátku května dilema. Fandit českým hokejistům v NHL v boji o Stanleyův pohár, nebo si přát jejich vypadnutí v naději, že posílí národní tým na mistrovství světa?

Článek

V osmi týmech, které jsou stále ve hře o nejslavnější trofej, je celkem sedm Čechů.

A nejedná se o žádná ořezávátka ze čtvrté lajny, všichni jsou klíčovými součástmi svých celků. Například Davidové Pastrňák s Krejčím měli v play-off prozatím prsty v 11 brankách svého týmu. Tomáš Hertl je se šesti góly ve vyřazovacích bojích na úplné špici mezi střelci. Jeho spoluhráč Lukáš Radil si už také v play-off našel cestu do sestavy, dokonce do útoku právě s Hertlem.

Kapitolou pro sebe samu je potom Petr Mrázek. Sedmadvacetiletý gólman pomohl Carolině postoupit přes obhájce titulu, Washington Capitals. V play-off navíc vychytal už dvě čistá konta. Výjimečný brankář stojí na začátku každého velkého úspěchu na světovém šampionátu a Mrázek by byl rozdílovým hráčem, stejně jako je v NHL.

Jenže druhé utkání série proti Islanders nedochytal a pravděpodobně se zraněným tříslem bude nějaký čas vyřazen ze hry. Navíc Carolina jako jediná vede 2:0 na zápasy a má tedy nejblíže k postupu do konferenčního finále – a tím pádem Mrázek dál do Bratislavy.

Další dvě naděje pro Říhovu sestavu potom číhají v Dallasu. Pětadvacetiletý centr Radek Faksa sice mírně bodově zaostal za předchozími dvěma sezónami, ale své místo v sestavě Hvězd si upevnil. Podobně je na tom zkušený obránce Roman Polák, který by pozvánkou na Slovensko také nejspíš nepohrdl.

Z hráčů, kteří už si v NHL letos nezahrají, visí otazník nad Jakubem Vránou z Washingtonu. Aktuálně s ním o jeho účasti na MS komunikuje manažer národního týmu Petr Nedvěd. Vránův spoluhráč Michal Kempný musel sezónu kvůli zranění zabalit už v základní části, stejně jako obránce San Jose Radim Šimek. Zdravotní prohlídkou ve svém týmu potom neprošel Tomáš Nosek, který s Las Vegas vloni bojoval ve finále Stanley Cupu.

Podobně jako trenéři Ruska a Švédska, i Miloš Říha už může počítat s některými ze zámořských hvězd. Během tohoto týdne se k týmu připojí dva hráči suverénního vítěze Prezidentovy trofeje, Ondřej Palát a Jan Rutta. Po úspěšné sezóně doplní útočné řady Michael Frolík z Calgary a po čtyřech letech se na mistrovství předvede „tučňák” Dominik Simon. Už v rámci Euro Hockey Challenge na Slovensku se do sestavy dostali Jakub Voráček a Radko Gudas z Philadelphie a devatenáctiletá hvězda newyorských Rangers Filip Chytil.

Reklama

Doporučované