Hlavní obsah

Historický moment pro Zimbabwe. V pátek může mít nového lídra

Od pátku může mít Zimbabwe nového lídraVideo: AP

 

Reklama

Od pátku může mít Zimbabwe nového lídra. Mugabeho má ve funkci nahradit jeho spojenec ještě z dob boje za nezávislost Emmerson Mnangagwa.

Článek

Odchod Roberta Mugabeho mnozí považují za zlomový moment v dějinách země, jejíž obyvatelé po předání moci doufají ve zvrat nynější katastrofální ekonomické situace. Šéf mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Zimbabwe Gene Leon agentuře Reuters řekl, že ekonomika potřebuje okamžité reformy.

Nástupcem Mugabeho má být Emmerson Mnangagwa, který ve středu hovořil o současném vývoji jako o „zrodu nové demokracie“. V projevu po návratu z Jihoafrické republiky také slíbil hospodářský růst a pracovní příležitosti.

Nový lídr má však před sebou podle komentátorů spoustu práce, navíc panují obavy, že výměna politického vedení byla pouhou mocenskou hrou generálů, která vyhlídky obyčejných lidí nijak nezlepší. „Zdědil (Mnangagwa) ekonomiku v troskách, rozdělenou stranu a obyvatelstvo, které očekává velké věci,“ napsal zimbabwský opoziční deník NewsDay.

Podle BBC vyvede Zimbabwe z hospodářské krize mimo jiné zavedení vlastní měny. Zimbabwský dolar zanikl v roce 2009 po období hyperinflace, která na konci roku 2008 podle MMF dosáhla 500 miliard procent, uvedla agentura Bloomberg. Od té doby se v zemi používá americký dolar nebo jihoafrický rand, obyvatele ale trápí dlouhodobý nedostatek hotovosti.

Dalším krokem by pak mělo být zrušení nesmyslných zákonů z Mugabeho éry, kdy například vláda zabavovala půdu bělošským farmářům nebo převáděla firmy do správy černochů. „Zničení ekonomik zabere léta, náprava zpravidla pak mnohem déle,“ uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované