Hlavní obsah

Hlavatý pokračuje v tažení o křeslo v Senátu, které ztratil tím, že se stal poslancem

Sobotka versus Hlavatý. Za kulisy doplňovacích voleb do Senátu: Jaké si dávají kandidáti šance pro druhé kolo?Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

Továrníka Jiřího Hlavatého (ANO) v prvním kole doplňovacích voleb do Senátu porazil starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN).

Článek

Jan Sobotka i Jiří Hlavatý byli favority prvního kola už od počátku.

První kolo nakonec ovládl Sobotka, který získal přesně třetinu všech odevzdaných hlasů.

Druhý Hlavatý obdržel 25 procent hlasů.

Na třetím místě skončila Klára Sovová (NEI), majitelka oblíbené Luční boudy na hřebenech Krkonoš. Nejvíce hlasů posbírala právě v horských obcích, přízeň jejích voličů jednomu ze dvou postupujících kandidátů tak bude velmi cenná. Záležet bude i na lidech, kteří v prvním kole volit nešli a chystají se až na prezidentské volby, jež se konají souběžně s kolem druhým.

Hlavatý se stal senátorem po volbách v roce 2014, mandát mu však zanikl loni v říjnu, kdy ho z nevolitelného místa lidé vykroužkovali do Poslanecké sněmovny, s čímž senátor nepočítal.

Mandátu se proto v listopadu vzdal a rozhodl se na své původní křeslo v horní komoře Parlamentu opět kandidovat v doplňovacích volbách, které byly vypsány právě kvůli němu.

Podle výsledků prvního kola to zatím vypadá, že obhajoba mandátu nebude pro Hlavatého tak jednoduchá, jak se zprvu mohlo zdát. První kolo totiž celkem výrazně vyhrál Sobotka.

„Věřil jsem, že do druhého kola postoupím s panem Hlavatým, avšak že první kolo vyhraju, to jsem opravdu neočekával,” uvedl pro Seznam Zprávy vrchlabský starosta, který v nejbližších hodinách hodlá požádat o podporu třetí Kláru Sovovou, jíž vyslovilo důvěru téměř 12 procent voličů.

Hlavatý nikoho z neúspěšných soupeřů o podporu žádat nehodlá a rozhodnutí o druhém kole chce nechat na lidech, kteří se příští týden vydají k urnám. „Útočit na vítězství se dá i z druhého místa,” podotkl továrník a obhájce senátního mandátu, který podle svých slov k volbám přistupuje s velkou pokorou.

Který ze dvou kandidátů nakonec do senátorského křesla usedne, lidé na Trutnovsku rozhodnou v pátek a sobotu 12. a 13. ledna. Zatímco v prvním kole přišlo jen necelých 23 procent oprávněných voličů, v kole druhém bude účast nejspíš vyšší, neboť ve stejném termínu se koná první kolo prezidentských voleb, kde může být účast i přes 60 procent. Volit tak může řada lidí, kteří v prvním kole k urně nešli.

Reklama

Doporučované