Hlavní obsah

Hlavní chyba se stala před měsícem. Doly se měly zavřít daleko dřív, říká Vondrák

Foto: Wikipedia/Ivo Vondrák

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka se koronavirová situace na Karvinsku horší. Zjevně podle něj došlo k selhání, na viníky ale ukazovat nechce.

Článek

Mezi lidmi, u nichž se na Karvinsku nově prokázala nákaza koronavirem, už nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák také v rozhovoru pro Seznam Zprávy zmiňuje chyby, které celou situaci ovlivnily.

Na základě jakých dat jste došel k závěru, že situace se zhoršuje?

Na základě dat, která mám k dispozici, mohu tvrdit, že skutečně dochází k šíření mimo spektrum horníků. Je to už opravdu záležitost i dalších lidí. Chytrá karanténa vydala dnes statistiku, která ukazuje, že v Moravskoslezském kraji je 91 nově pozitivně testovaných, což je nárůst, ale daleko více mě znervózňuje, že ve statistikách je 42 lidí ve věku do třiceti let a dále je mezi pozitivně testovanými 56 procent žen. Evidentně se tedy od horníků nakazili další lidé. Je potřeba, abychom byli velmi obezřetní, a přimlouvám se za to, aby všichni povinně nosili roušky a omezili chození na hromadné akce.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že hlavní problém je především v nedodržování opatření ze strany horníků. Hlavní hygienička Jarmila Rážová pak v tomto týdnu uvedla, že pracovníci OKD chodili na pivo a večírky. Souhlasíte, že za problémem je zčásti neopatrnost některých pracovníků OKD?

Neopatrnost pracovníků jsem zmiňoval i já, takže s panem ministrem souhlasím. Já jsem samozřejmě kritizován za to, že jsem situaci dával za vinu horníkům. Ale já jim za to nedávám odpovědnost, oni samozřejmě měli být informováni, že nesmějí nikam chodit. A také jim mělo být řečeno, že pokud nemají výsledky testů, tak mají být doma v karanténě. To jim ale nikdo neřekl. To je velké selhání. Na druhou stranu – kdo jim to měl říct? Krajská hygiena, nebo OKD?

OKD i krajská hygiena ale tvrdí, že ve všem postupovaly podle pravidel a pracovníky o všem informovaly.

Já to shrnu. Všichni tvrdí, že dodržují všechna opatření, a my tady máme na Karvinsku nákazu, takže asi někde bude chyba. Nejsem epidemiolog, nedokážu problém odborně posoudit. Já řeším to, že jako kraj musíme zajistit zdravotní péči, lůžkovou péči a musíme zajistit odběrová centra. Takže tu nejsem od toho, abych hledal viníky.

Ministr Vojtěch v sobotu připustil možnou karanténu v Karviné. V jaké je to fázi, konzultujete to s ním?

Nevím, v jaké je to fázi, ale jsem domluvený s panem ministrem, že se pokud se něco takového bude chystat, tak o tom budu informován. Zatím jsem nebyl.

Jak vnímáte jednotlivé kroky ministerstva? Přece jenom OKD je státní podnik, není to vizitka toho, jak resort a hygiena situaci zvládají?

Řeknu to na rovinu. Tahle situace ukazuje, že došlo k velkému selhání. Ale kde přesně k selhání došlo, to bych nechal na odbornících, kteří jsou k tomu kompetentní. To nebudu hodnotit.

Pokud se opatření nadále nebudou dodržovat, kam až může situace na Karvinsku zajít?

Stejnou situaci si prožilo Slezské vojvodství. I tam došlo k prudkému nárůstu, ale podle dat, která mám k dispozici, nedochází k exponenciálnímu růstu. Dobrá zpráva také je, že zbytek kraje je ušetřen této nákazy. V Ostravě bylo do deseti nakažených. Ale pořád si myslím, že lidé musí být více odpovědní v ohniscích nákazy. Chápu, že je teplo, lidé chtějí chodit na koupaliště, ale roušky a sociální distanc jsou jediný způsob, jak zabránit dalšímu šíření v komunitě.

Epidemiologové také tvrdí, že v OKD je kvůli podmínkám a dalším faktorům velice jednoduché vir šířit. Doplatil váš kraj pouze na to, že v něm funguje podnik OKD?

Ano, náš kraj doplatil na to, že v něm funguje podnik, který je z pohledu nákazy velmi citlivý. Doly jsou velkým problémem, pracuje tam velké množství lidí a není úplně možné a jednoduché zabránit šíření nákazy. Z tohoto pohledu máme velký handicap, který se projevil naplno.

Pomůže zklidnit situaci oznámení OKD, které v pátek řeklo, že přeruší na šest týdnů těžbu ve všech dolech na Karvinsku?

Díky uzavření dojde k tomu, že se nákaza nebude šířit dál mezi horníky, neboť v dolech nejste schopni šíření zabránit. A díky uzavření na šest týdnů, což je dlouhá doba, by mělo dojít k úplnému vymření koronaviru v prostředí OKD.

Kdybyste měl shrnout události za poslední měsíc, kde se podle vás stala největší chyba?

Dle mého názoru zhruba před měsícem, když jsme na zasedání krizového štábu požadovali, aby bylo kromě Darkova provedeno plošné testování i v dalších dolech OKD. Odpovědí bylo, že to není nutné, protože ani na Dole ČSM, ani na Dole Armády není skoro nikdo nakažený, a pokud ano, tak jsou případy spojeny s pracovníky Dolu Darkov. A v tu chvíli ten problém začal, protože se netestovalo. Došlo k šíření nákazy až do takové míry, že každý pátý horník byl na Dole ČSM nakažen. Také se těžba v OKD měla zastavit už před měsícem a měla se provést hned preventivní opatření.

Reklama

Doporučované