Hlavní obsah

Hlavní kandidát na lék proti koronaviru: I vážně nemocní šli za 6 dní domů

Foto: Profimedia.cz

Remdesivir vyvíjí americká společnost Gilead.

Reklama

Další nadějná vyhlídka ze společnosti Gilead. Studie ukazuje pozitivní účinky antivirotika remdesivir při léčbě nemoci covid-19.

Článek

Zabírá i u pacientů s těžkými příznaky. Fakultní nemocnice v americkém Chicagu společně s výzkumníky ze společnosti Gilead studovala účinky léku remdesivir u 125 lidí s diagnózou covid-19, z nich 113 mělo těžký průběh nemoci. Každý z nich denně dostal infuzi s novým lékem. A naprostá většina pacientů už je z nemocnice doma. Pod dohledem lékařské péče zůstávají už jen dva.

„Většina z nich měla těžké příznaky a během 6 dnů opustili nemocnici, což znamená, že nepotřebovali ani původně plánovanou desetidenní léčbu. Těch, kteří potřebovali celých deset dní, máme málo, asi tři,“ říká Kathleen Mullaneová z University of Chicago.

K autorům portálu o zdravotnictví STAT, se dostalo video, na kterém lidé z chicagské nemocnice diskutují výsledky výzkumu. Přesná data však společnost ani nemocnice médiím neposkytly. Do studie totiž patří celkem 152 různých zdravotnických zařízení po celém světě, s 2400 pacienty. 1600 z nich dokonce pochází ze 169 různých zemí. Výsledky ale prozatím „unikly“ pouze z Chicaga.

Mezi pacienty, kteří se zapojili do výzkumu, patřil i sedmapadesátiletý Američan Slawomir Michalak. „Připadal jsem si, jako kdyby mi někdo dával pěstí do plic,“ popisuje průběh nemoci covid-19 Michalak. 3. dubna byl hospitalizován a od dalšího dne začal dostávat infuze s remdesivirem. „Horečka spadla téměř hned a já se začal cítit lépe,“ popisuje.

Svět je velmi netrpělivý a právě k remdesiviru upíná velkou pozornost a naděje. Látku vyvinuli chemici z Gileadu už před lety, měla mít účinky na určité typy virů, včetně koronavirů. Remdesivir pomáhá při léčbě eboly.

Foto: Profimedia.cz

Chemický vzorec remdesiviru.

Nyní se nejen ve snaze o rychlé řešení pandemie covid-19 dostala látka na výsluní výzkumníků i vědců. Považuje se za ústředního kandidáta na účinné antivirotikum.

Data ale stojí stále na malém vzorku. Je to ale prozatím zdaleka nejúčinnější látka, kterou se lékaři snaží léčit covid-19. Mimochodem tým společnosti Gilead, která remdesivir vyvíjí, vede český vědec Tomáš Cihlář. Je zároveň i viceprezidentem společnosti.

V České republice prozatím léčili remdesivirem jediného pacienta. A jeho stav se opravdu výrazně zlepšil. Průběh choroby byl u něj vážný, selhaly mu plíce a byl napojený na mimotělní oběh. Nyní už dýchá sám, ačkoliv se stále zotavuje v nemocnici. Na jediném příkladu však lékaři nemohou udělat žádné závěry.

Látku remdesivir si pochvaloval už před měsícem prezident Spojených států Donald Trump. Pozitivně se ale vyjadřoval i k hydroxychlorochinu, který se používá při léčbě malárie, a ten prozatím žádné dokázané pozitivní účinky na covid-19 nemá.

Reklama

Doporučované