Hlavní obsah

Zázračný remdesivir? Účinek léku se u českého pacienta měřit nedá

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pacient, kterému byl podán remdesivir, je stále v těžkém stavu.

Reklama

Pacient s COVID-19, kterému lékaři v rámci kombinované léčby podávají i experimentální remdesivir, zůstává ve vážném stavu. Léčba může trvat ještě několik týdnů.

Článek

Pacient, kterému byl podán remdesivir, zůstává již třetí týden v péči zdravotníků na pražské Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK. Přestože jeho stav zůstává i nadále velmi vážný, došlo minulý týden přece jen ke zlepšení a lékaři ho mohli odpojit od mimotělního oběhu. Ani to ale neznamená, že je mimo ohrožení.

„Jeho stav je stále zhruba stejný, změny jsou velmi pomalé. Léčba těžkého plicního selhání u COVID-19 trvá nejméně 14 dní až tři týdny. Pacient je na dýchacím přístroji a režim spíše trochu uvolňujeme, ale pořád je v těžkém stavu a dělat jakékoliv prognózy se nyní stále ještě nedá. Pozitivní je už to, že se jeho stav nehorší,“ popsal pro Seznam zprávy přednosta kliniky Jan Bláha.

Remdesivir Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za nejvíce nadějného kandidáta, pokud jde o úspěšnou léčbu nového koronaviru. Odborníci ale upozorňují, že testování přípravku stále probíhá a účinnost není oficiálně potvrzena.

Podání léku pacientovi ve VFN nicméně proběhlo mimo studie - v rámci mimořádného režimu (compassionate use). Tým americké firmy Gilead, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář, však minulý týden oznámil, že kvůli přílišné poptávce v posledních dnech přestává Gilead nová povolení pro užití léku vydávat. Jedinou výjimkou budou těhotné ženy a děti.

Pacient z VFN by měl poslední dávku léku dostat pozítří. Jeho stav se ale mírně zlepšoval už před podáním přípravku. Zda a jakou měrou se do jeho případného uzdravení promítne právě remdesivir, ale podle docenta Jana Bláhy nebude možné říci. Už před podáním remdesiviru o něj zdravotníci intenzivně pečovali.

„Jestli v tu chvíli pomohlo, že byl už týden na mimotělním oběhu a plíce si odpočinuly a měly čas na rekonvalescenci, nebo jestli udělal zásadní krok remdesivir - to nevíme a nikdy se to nedozvíme,“ uvedl šéf kliniky.

Zázračná léčba?

Původně měl remdesivir sloužit pro léčbu lidí nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. V těle má remdesivir zabránit dalšímu množení viru. Lékař a zástupce přednosty kliniky pro intenzivní péči docent Martin Balík už minulý týden připustil, že poté, co muž dostane poslední dávku, může se virus opět začít množit. „Je to možné. My jsme ale už ušli kus cesty, a já si troufám tvrdit, že už jsme pacienta vylepšili natolik, že by to už měl dát,“ řekl lékař.

Klinika nyní pečuje i o řadu ostatních pacientů a i jí se dotýká současná mimořádná situace okolo pandemie nového koronaviru. Podle přednosty Jana Bláhy ji však personál bez problému zvládá.

„Mohu mluvit jen za svou kliniku - za intenzivní péči a anesteziologii - a musím říct, že to všichni zvládají úplně skvěle. Představujeme ale obor, který je zvyklý na to, že se věci mění a že jsou komplikované - že máme těžké pacienty a používáme složité technologie,“ poznamenal.

Usnadnit práci personálu včetně zdravotních sester mohou i medici, kteří v minulých dnech nabídli nemocnici svou pomoc. Pozitivně zdravotníci vnímají podporu veřejnosti, kterou v poslední době lidé projevují například i na sociálních sítích.

„Vnímáme ji, je to pro nás důležité a je to úžasné. Bohužel se ale i v téhle době najdou také lidé, kteří zdravotnictví a hlavně zdravotní sestry bezdůvodně napadají,“ dodal lékař.

Reklama

Doporučované