Hlavní obsah

Hlavní ocenění na Živitelce má červená pšenice a růžový sirup

Foto: Země živitelka

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní ocenění na agrosalonu Země Živitelka získaly jarní pšenice Rufia s purpurovým zrnem, kterou do soutěže přihlásil Jiří Hermuth z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, a sirup Růžový květ od firmy Kitl.

Článek

Hodnotitelská komise, jejímž předsedou byl náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, letos posuzovala 40 exponátů.

Nejvíce jich bylo v kategorii živočišné výroby, a to 14, následovali potravináři s 12 výrobky. „Celkem bylo uděleno 20 ocenění, dvakrát ocenění Zlatý klas s kytičkou – o něj soutěží vybrané exponáty splňující i náročná ekologická kritéria,“ uvedli organizátoři soutěže.

„Rufia je pekařská polopozdní až pozdní odrůda pšenice, purpurové zbarvení zrna je způsobeno přírodními antokyany (pigmenty), které mají preventivní účinky proti civilizačním chorobám,“ uvedli hodnotitelé. Odrůda má podle nich vysoký obsah nutričních látek, je také vhodná pro pěstování v ekologickém zemědělství jako tzv. červená pšenice.

Na 47. ročníku agrosalonu Země živitelka se do 31. srpna představí téměř 500 vystavovatelů, méně než předloni. Loni byl kvůli koronaviru zrušený. Předloni akce přilákala 123 017 lidí, představilo se 581 vystavovatelů z 19 zemí.

Reklama

Doporučované