Hlavní obsah

Hledá se 84 nebezpečných klimatizací. Kdo je má v bytě, může vyhořet

Foto: Sencor

Nebezpečná mobilní klimatizace Sencor: mezi zákazníky jich zůstává ještě osm desítek.

Reklama

Firma Fast rozjela svolávací akci kvůli vadným mobilním klimatizacím Sencor, vyzývá zákazníky, aby je vrátili.

Článek

Dovozce elektrických spotřebičů pro domácnost, společnost Fast ČR a.s., sáhla k akci, která je známá spíš v podání automobilek, pokud se u jejich vozů objeví závažný problém. Tady ale nejde o auta, nýbrž o klimatizaci.

Fast vyzval zákazníky, kteří si zakoupili nový model mobilní klimatizace typu Sencor SAC MT1221CH a SAC MT1222CH, aby ji vrátili. Klimatizace totiž kvůli výrobní vadě v elektroinstalaci může shořet a způsobit v bytech, kde je umístěna, rozsáhlé škody. „Žádáme zákazníky, aby kontaktovali centrálu společnosti, která zajistí výměnu za nový, bezvadný kus, anebo aby ji přinesli zpět na prodejnu, kde výrobek zakoupili, a kde jim bude vrácena plná kupní cena,“ napsala firma ve výzvě už v červenci, krátce poté, co potíže s klimatizací objevila.

Zmíněných přístrojů Fast prodejcům dodal tisícovku, prodalo se jich 516. Výzvu k vrácení klimatizace uposlechlo zhruba 430 klientů. Posledních více než osm desítek se zatím nepodařilo dohledat.

Nebezpečná mobilní klimatizace

V případu jde o dva typy mobilní klimatizace: Sencor SAC MT1221CH a SAC MT1222CH.

Modely, které už momentálně nejsou v prodeji, stály oba necelých 11 tisíc korun.

Firma vyzvala k zastavení jejich používání a vrácení prodejci, nebo kontaktování centrály společnosti.

Foto: Fast, Seznam Zprávy

Vadná klimatizace a výrobní štítek, podle kterého ji mohou zákazníci identifikovat.

První potvrzený případ, kdy klimatizace shořela, firma zjistila koncem června na jižní Moravě. Pak se odehrály ještě další dvě takové nehody. „Oba modely přitom předtím splnily veškeré legislativní podmínky a prošly schvalovacím řízením pro prodej v rámci Evropské unie,“ uvedl Petr Uher, manažer zodpovědný ve firmě Fast za kvalitu.

V třech zmíněných případech Fast zákazníkům poskytl kompenzaci a informoval také Českou obchodní inspekci. „Ano, o případu klimatizací Sencor víme, firma sama problém ohlásila poté, co se objevil první případ na jižní Moravě,“ potvrdil Seznamu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Z pohledu inspekce je klíčové, že prodej vadné klimatizace byl zastaven, to, jak se vypořádá se zákazníky, kteří ji koupili, je už na samotném dovozci či prodejcích.

V červenci a srpnu Fast rozjel velkou svolávací akci. Tu se však stále nedaří dotáhnout do zcela uspokojivého konce, protože několik desítek zákazníků se buď rozhodlo klimatizaci dál používat i přes hrozící nebezpečí, nebo se o potížích s tímto výrobkem nedozvědělo.

Firma se na trhu pohybuje už od roku 1992. Je například výhradním dovozcem značky Sencor, ale i dalších světových výrobců elektrospotřebičů.

Reklama

Doporučované