Hlavní obsah

Hledání ztracené ponorky pokračuje. Posádce zbývá 72 hodin, pak dojde kyslík

Foto: Profimedia.cz

Námořní loď KRI Hasan Basri hledající ztracenou ponorku v indonéských vodách.

Reklama

Indonésie dnes pokračuje v pátrání po vojenské ponorce, se kterou ztratila kontakt v úterý večer SELČ při vojenském cvičení. Záchranná plavidla vyslaly na indonéskou žádost na místo také sousední země, uvedla agentura AP.

Článek

Velitel indonéského námořnictva Yudo Margono dnes uvedl, že na záchranu 53 členů posádky mají podle propočtů 72 hodin, než na palubě v sobotu ráno dojde kyslík. Plavidlo je dle Margona v dobrém stavu a podobně nadějné jsou i podmínky pro pátrání a záchrannou akci.

Zapojených je přes 400 lidí, 6 válečných lodí a helikoptéra. Záchranné lodě vyslala na pomoc i Malajsie a Singapur, které by na místo měly doplout mezi sobotou a pondělím. Pomoc nabídly i Austrálie, USA, Německo, Francie, Rusko, Indie, Turecko či Jižní Korea.

Pátrací tým se aktuálně domnívá, že by se ponorka mohla nacházet ve vodách mezi ostrovy Bali a Jávou, uvedly úřady ve čtvrtek. Tým k možné lokalizaci ponorky využívá sonar, což je zařízení na principu radaru, které pod vodou vysílá zvukové vlny.

Ve středu indonéské námořnictvo našlo ropné skvrny v oblasti, kde se měla ponorka cvičně ponořit, což bylo necelých sto kilometrů severně od ostrova Bali. Podle námořnictva mohou ropné skvrny naznačovat, že ponorka měla problémy, nebo mohou být signálem vyslaným posádkou.

Indonéské námořnictvo uvedlo, že se plavidlo pravděpodobně ponořilo podstatně hlouběji, než je pro něj bezpečné. „Je možné, že při ponoru došlo k výpadku elektřiny, posádka ztratila nad ponorkou kontrolu, nemohla provést záchranné kroky a plavidlo kleslo do hloubky 600 až 700 metrů,“ napsalo v prohlášení ve středu námořnictvo.

Podle jihokorejské firmy, která ponorku vyrobenou v roce 1977 v Německu modernizovala, se plavidlo může ponořit bez negativních následků do hloubky 200 metrů pod hladinou moře. Tento předpoklad podle námořnictva výrazně snižuje šanci posádky na přežití. V oblasti může hloubka mořského dna dosahovat až 1500 metrů.

Ponorka KRI Nanggala-402 se v úterý účastnila vojenského cvičení. „Po nácviku torpédování ale nenahlásila výsledky, jak bylo plánováno,“ uvedl mluvčí námořnictva.

Reklama

Doporučované