Hlavní obsah

Hned za hranicemi Česka může vzniknout největší trh s marihuanou v Evropě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Německu se diskutuje o legalizaci konopí. Zelení a svobodní demokraté (FDP) jsou pro, někteří odborníci a politici jsou proti. Zda k tomu skutečně dojde, ukáže jen čas.

Článek

Do specializovaných obchodů na severovýchodě Nizozemska se vydávají Němci ve snaze koupit marihuanu. Tu zde řadí mezi takzvané měkké drogy a je tedy legální. Od takzvaných coffeeshopů, kde se konopí dá lehce sehnat, dělí Němce pouze několik desítek kilometrů.

„Znám mnoho mladých lidí, kteří žijí 50 kilometrů od hranic a myslí si, že je naprosto normální jet sem autem a navštívit coffeeshop,“ cituje deník The Times Stefana Müllera, který provozuje webovou stránku, kde jsou popsaná pravidla užívání drog v Nizozemsku. „Nejde jen o nákup marihuany. Lidé si chtějí užít celou tuto kulturu,“ dodává.

Avšak je dost možné, že v blízké budoucnosti Němci již nebudou muset jezdit pro marihuanu do jiných měst, protože bude dostupná v nejbližší lékárně. Podle britských médií se v Německu hovoří o tom, že nová vláda v čele s Olafem Scholzem by mohla liberalizovat protidrogové zákony. Zelení a svobodní demokraté (FDP) totiž chtějí, aby se konopí prodávalo dospělým ve specializovaných obchodech pro vlastní potřeby. Christian Lindner, předseda FDP, v souvislosti s tím navrhl, aby se látka prodávala v lékárnách.

Legalizace marihuany ve světě

Rekreační užívání marihuany je ve světě legální například v Uruguayi, Kanadě či některých státech USA. Schválilo ho také Mexiko. Mnohem více zemí včetně Česka povolilo prodej a užívání konopí pro léčebné účely. Lucembursko nedávno povolilo konzumaci a pěstování marihuany pro vlastní účely, každá domácnost smí sklidit až čtyři rostliny konopí. Stalo se tak první zemí v Evropě, která legalizovala výrobu a konzumaci této drogy.

Reakce některých politiků a německé policie však nejsou tak jednoznačné. Například Karl Lauterbach, expert v oblasti zdraví, který tento plán dlouhodobě kritizoval, „legální a kontrolovanou distribuci konopí dospělým“ podporuje. V jednom z rozhovoru pro německý list Rheinische Post uvedl, že legalizace této drogy může ochránit Němce před použitím dalších nebezpečných látek, které se často prodávají na ulicích.

Otázkou ovšem zůstává, za jakých podmínek by k legalizaci marihuany v Německu mohlo dojít. Většina odborníků nechce, aby země zvolila cestu Nizozemska. Prezident Německého svazu učitelů Heinz-Peter Meidinger se domnívá, že „příklad Nizozemska ukazuje, že legalizace měkkých drog vede k nárůstu užívání tvrdých drog“. Stírá se tak podle něj hranice mezi měkkými a tvrdými drogami. Uvažuje se také o uruguayském scénáři, kde v roce 2013 legalizovali užívání konopí pro rekreační účely a od roku 2017 tamní vláda umožnila prodej konopí v lékárnách.

Německá policie a členové odcházející koalice v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou s tímto nápadem také nesouhlasí. Předseda Německé policejní unie (GdP) Oliver Malchow listu Neue Osnabrücker Zeitung řekl, že „nemá smysl otevírat dveře užívání další údajně neškodné drogy“. Někteří lékaři také vyjádřili obavy z účinků užívání drog na duševní zdraví Němců. Odborník na závislosti Rainer Thomasius říká, že Německo, „kde 1,8 milionu lidí je závislých na alkoholu“, by nemělo vytvářet populaci závislou na konopí.

Zda k legalizaci konopí skutečně dojde, není podle listu The Times jasné. Pravdou ale je, že toto téma vyvolává v německých médiích bouřlivé debaty. A pokud by se nová německá vláda rozhodla k tomuto kroku přistoupit, mohl by mít důsledky v celé Evropě, píše deník. 83milionová země, kde použití konopí je legální pouze pro léčebné účely, by se mohla stát největším legálním trhem s marihuanou, dodává.

Reklama

Doporučované