Hlavní obsah

Hnutí STAN se poradilo s voliči: Jít do voleb s Piráty, nebo ODS?

Foto: profimedia

Lídři Starostů Vít Rakušan a Pirátů Ivan Bartoš si rozumějí.

Reklama

Průzkum proběhl i mezi členy hnutí. Pro volební koalici s Piráty se vyslovilo 28 procent z nich, zatímco s ODS jen 15 procent. „Programová blízkost a vzájemné sympatie jsou důležité,“ reagoval spokojený lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které se ziskem 5,2 procenta naposledy sotva proniklo do Sněmovny, se rok před parlamentními volbami stalo velmi žádaným spojencem: Už před letními prázdninami dostalo dvě konkurenční nabídky na společný postup – od ODS a Pirátů.

Starostové vedení poslancem Vítem Rakušanem si proto přes léto udělali anketu mezi svými členy, s kým by raději šli do sněmovních voleb v roce 2021. Zadali si také velký průzkum veřejného mínění, aby zjistili, jak se k tomu staví voliči.

Výsledky vnitrostranické ankety i stručnou zprávu o výsledcích průzkumu mají k dispozici Seznam Zprávy.

Oba průzkumy mluví docela jasně: Raději s Piráty než s občanskými demokraty. Přejí si to členové hnutí a zároveň je varianta s Piráty více přijatelná pro voliče.

„Koalice Starostů s Piráty se jeví jako nejlepší z možných a testovaných variant, protože má největší potenciál přitáhnout nové voliče a dosáhnout tak nejlepšího volebního výsledku,“ stojí ve shrnujícím materiálu, který nyní dostalo do rukou širší vedení Starostů.

To je samozřejmě nepříjemná zpráva pro šéfa ODS Petra Fialu, jenž o spojenectví se STAN hodně usiloval. A naopak dílčí úspěch předsedy Pirátů Ivana Bartoše, jenž se s Fialou přetahuje o pozici hlavního opozičního lídra – a tedy i případného kandidáta na příštího premiéra, pokud by opozice jako celek uspěla.

Jaké jsou konkrétní výsledky? Pokud jde o anketu mezi členy hnutí, podle očekávání by největší skupina Starostů šla do voleb nejraději samostatně – celkem 33 procent. Tuhle možnost ale nevidí jako prioritu lídři STAN – Vít Rakušan, Petr Gazdík i Jan Farský, i když ji v případě nezdaru jednání s jinými stranami úplně nevylučují.

Teď chtějí ale své kolegy v hnutí přesvědčit, že je vlastně skoro k ničemu být sice samostatní, ale téměř bezmocní s nejmenším poslaneckým klubem o šesti lidech.

Pro volební koalici s Piráty se vyslovilo 28 procent členů hnutí, zatímco s ODS chce jít jen 15 procent. Dokonce víc hlasů – 24 procent – získala mezi Starosty varianta spojenectví s lidovci a TOP 09, která přitom vůbec není ve hře.

„Nechci a nebudu komentovat interní průzkum pro STAN, ani anketu mezi členy. Každopádně nejsme hnutí, které by se rozhodovalo jen na základě průzkumů. Pro nás je to jen podpůrný prostředek, rozhodne celostátní výbor, tedy širší vedení STAN,“ reagoval šéf hnutí Vít Rakušan.

Souznění lídrů

Starosty a Piráty spojuje víc věcí. Především si lidsky rozumějí jejich lídři, Rakušan s Bartošem, což je i přes řeči o programových shodách to nejpodstatnější. Obě hnutí a jejich příznivci také odmítají ideologii, místo pravých a levých raději mluví o „správných“ řešeních.

Průzkum rovněž ukázal velký překryv a sympatie mezi voliči. Například 30 procent voličů Pirátů má jako druhou nejlepší volbu právě hnutí STAN.

Jejich sympatizanty zároveň spojuje odpor k tradičním politickým stranám. Právě to ukázal průzkum, jejž si STAN zadal u agentury STEM/MARK a proběhl v červnu mezi 2053 respondenty.

„Jakékoliv spojenectví část nových voličů přiláká, a naopak část stávajících příznivců odradí. Jde vlastně o poměr ztráty a nálezy. A v případě koalice s ODS významnou část našich voličů odrazuje její minulost,“ stojí v interním materiálu Starostů.

Co se teď bude dít? Starostové v polovině října, až po krajských volbách, mají na schůzi širšího vedení rozhodnout o postupu do sněmovních voleb 2021. Na základě výsledků zmíněných průzkumů pravděpodobně zatím jen rozhodnou o „zahájení vyjednávání s Piráty“. A Bartošova strana si o tomtéž rozhodne v celostátním fóru Pirátů na přelomu října a listopadu.

Bartoš: Už analyzujeme průnik programů

„Programová blízkost a vzájemné sympatie jsou důležité. Nicméně pro takto důležité rozhodnutí, které determinuje nejen samotný postup před volbami, ale fungování obou politických hnutí po celé následující volební období, potřebujeme kvalitní informace,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Naše pirátské týmy už pracují na komplexní analýze programových průniků a dalších podkladů, tak aby rozhodnutí, které nakonec svým hlasováním učiní všichni naši členové, vycházelo z kvalitních informací.“

Že to dopadne a společně se dohodnou, přesto není vůbec jisté. Pro Starosty už by to byl třetí partner, takže jsou opatrní: Už v minulosti šli do sněmovních voleb spolu s TOP 09 (2010 i 2013), před minulými volbami Starostové uzavřeli koalici s lidovci, kteří si to ovšem na poslední chvíli rozmysleli. A teď si uvědomují, že ani s Piráty to nemusí být jednoduché, a to hlavně díky zkušenosti ze společné vlády na pražském magistrátu, kde to mezi hnutími hodně skřípe.

Starosty odmítnutá ODS se tak zřejmě bude muset soustředit na sestavení konzervativní koalice s lidovci a TOP 09.

Anketa

Reklama

Doporučované