Hlavní obsah

Spojování opozice? S Babišem to stačí tak na remízu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

„Protibabišovské“ koalice by podle Daniela Prokopa ve volbách dosáhly zhruba téhož, co mají jako jednotlivé strany dnes.

Reklama

Článek

Z předvolebních průzkumů si pamatujeme hlavně grafy preferencí jednotlivých stran. Dají se z nich ale vyčíst mnohem zajímavější věci.

Jedním z lidí, kteří to v Česku umí, je sociolog Daniel Prokop, host speciální rozhovorové epizody podcastu Vlevo dole. Vypočítává třeba, že skloňované spojování opozičních stran zdaleka nemusí přinést tak optimistické výsledky, jak partaje doufají.

„Opoziční kolice by zlepšily volební matematiku, ale stejně by to dneska stačilo tak na remízu s blokem Andreje Babiše, ČSSD a KSČM. A to ještě v tom případě, že se ty koalice udrží, že se nerozhádají,“ popisuje Prokop, kterému nedávno vyšla kniha Slepé skvrny částečně věnovaná i předvolebním průzkumům.

Čísla také říkají, že souboj Babiš versus antiBabiš není tak horký, jak se nám zdá. „My žijeme v mediální rivalitě té nesmiřitelné války, ale i část voličů TOP 09, STAN a Pirátů uvažuje, že by volili ANO. Část voličů Pirátů uvažuje, že by volili SPD. Takže tam jsou překryvy, které by člověk nečekal,“ dodává Prokop.

Stejně tak podle něj není pravda, že by Babišovi vůbec neuškodily kauzy jako Čapí hnízdo nebo střet zájmů. Ve volebních modelech se sice neprojevily - preference má hnutí ANO stabilní. Zmenšil se ale počet voličů, které by ANO mohlo oslovit příště, vysvětluje Prokop.

Co je největší současná záhada předvolebních průzkumů? Je Daniel Prokop podplacený? A co ho spolehlivě rozesměje, když si v českých médiích čte o volebních modelech? Pusťte si speciální díl podcastu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované