Hlavní obsah

Hokejové Dynamo touží po silném majiteli. Město ale prodej klubu do voleb odkládá

Chcete vlastnit hokejový klub? Nabídněte miliony. Ten v Pardubicích se bude prodávat. Ale až po volbách.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Zastupitelé města Pardubic se nedokázali shodnout na podmínkách prodeje hokejového klubu. O budoucnosti Dynama proto budou muset rozhodovat až jejich nástupci po podzimních komunálních volbách. V zákulisí se přitom spekuluje o tom, že by do klubu mohl vstoupit holding miliardáře Jaroslava Strnada.

Článek

„Viděl jsem odpor. Neprodávejme klub a počkejme, jak se znovu rozdají karty. Někteří politici mají ambice být větší, chtějí třeba znovu řídit prodej,“ říká trochu zklamaně současný primátor města Martin Charvát (ANO). Sám se snažil prosadit, aby zastupitelé výběrové řízení vypsali. Neuspěl.

Opozice totiž nesouhlasí s načasováním zmiňované transakce. Třeba podle zastupitele Václava Snopka (KSČM) je v prvé řadě nutné klub finančně stabilizovat: „Nic nás v tuto chvíli netlačí. S lepšími výsledky se, myslím, zlepší ekonomická situace i z pohledu sponzorů. Do klubu je třeba vnést stabilitu, a ne každý měsíc řešit, jestli ho budeme, nebo nebudeme prodávat. Myslím, že i pro hráče je město svým způsobem jistota.“

Město odkoupilo majoritní podíl od bývalého majitele a podnikatele Romana Šmidberského loni v lednu, společnost se tehdy pohybovala na hraně insolvence. Nyní město Pardubice vlastní 73,6 procenta akcií hokejového klubu. Dalšími akcionáři jsou bývalý hokejista a radní Pardubic Dušan Salfický, stále aktivní hráč Petr Čáslava a Jaroslav Šuda.

Podle primátora je klub stabilizovaný, i když jej tíží kumulovaná ztráta zhruba 40 milionů korun, většinu peněz klub dluží městu. Charvát má za to, že pomoct má Dynamu silný partner. A město by mělo podporovat jen mládežnický hokej a provoz arény.

„Nový většinový akcionář by se měl zavázat tím, že peníze do klubu přinese. Očekávali jsme, že nový majitel bude garantovat minimálně deset milionů korun ročně. Ať už to budou jeho vlastní peníze, nebo přivede nového partnera,“ říká Charvát.

Vzhledem ke špatné kondici společnosti do ní v minulosti veřejně odmítl vstoupit bývalý trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Není se spekuluje o tom, že by Dynamo mohl převzít holding miliardáře Jaroslava Strnada.

„Oceňuji to, že si politické kluby vyložily karty na stůl a nebude z toho předvolební divadlo. Za mě bychom jednoznačně dlouhodobě neměli vlastnit žádný sportovní klub. Město by si ale mělo nechat blokační minoritu, zlatou akcii, tak, aby byly podržené garance na práva na extraligu, aby se klub z Pardubic neodstěhoval,“ říká náměstek primátora za ČSSD Jakub Rychtecký.

O tom, kdo nakonec klub převezme, se ale rozhodne nejdříve na podzim. Dynamo v loňské sezoně v baráži těsně zachránilo příslušnost v extralize, letošní sezona byla z tohoto pohledu úspěšná. Pardubice postoupily ze šestého místa rovnou do čtvrtfinále a v něm až do sedmého zápasu trápily Třinec.

Reklama

Doporučované