Hlavní obsah

Hokejový obránce s pověstí zlého muže: Radko Gudas se vrací na Floridu

Hostem Ušáku byl Radko Gudas.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má pověst, že byste se mu v temné uličce raději obloukem vyhnuli. Ovšem to platí jen pro hokej. Jako obránce ví, jak si vynutit respekt a poslat útočníky do přijatelných mezí.

Článek

V civilním životě je to přitom dobrák a milující otec tří dětí. Radko Gudas.

Už odmala měl velký vzor. Svého otce Lea, který dlouhá léta tvrdil muziku ve Spartě i v reprezentaci. Dokonce byl týmem Calgary draftován v roce 1990, ale do NHL se nakonec nepodíval. Svému synovi radil, aby takovou šanci určitě zkusil využít. Vrátit by se mohl vždycky. Radko tátu poslechl. A i když byly začátky krušné, tři roky strávil na farmě, dnes už patří k jistému inventáři NHL.

Svoji kariéru v nejlepší hokejové soutěži začínal na Floridě v Tampě. V prvním utkání nastoupil proti Floridě Panthers. Ano, proti týmu, s nímž nedávno podepsal tříletý kontrakt. Vybírat si mohl ze čtyř nabídek, ale floridské podnebí má přece jen něco do sebe. Tím spíše, když máte poměrně početnou rodinku. V Tampě začínal jako nováček. Do Panthers přichází jako zkušený hráč, od něhož se čeká zpevnění obrany a důraz.

Právě důraz by mohlo být druhé Radkovo jméno. S ničím se na ledě nemaže, kontakt s ním si protihráči dlouho pamatují. A to i proto, že někteří takovýto střet odskákali zraněním, které je vyřadilo na nějaký čas z provozu. Pověst zlého muže se s Radkem, mužem nijak závratně vysokým a mohutným, bude táhnout do konce kariéry. On to bere jako fakt a měnit se kvůli tomu nehodlá.

Sezonu si zahrál ve Washingtonu i s carem Ovečkinem, což pokládá za skvělou zkušenost. S podobným hráčem se nepotkáte každý den. V nejnovějším dílu Ušáku se můžete dozvědět také to, proč nosí úplně jiný účes než kdysi jeho otec, proč jako první věc po příchodu do Ameriky vyfasoval holicí strojek a v čem by chtěl tátu ještě trumfnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované