Hlavní obsah

Home Credit zastavil přípravy ke vstupu na hongkongskou burzu

Foto: Wikimedia Commons

Burza v Hongkongu

Reklama

Skupina Home Credit nebude kvůli tržním podmínkám pokračovat v přípravě vstupu na hlavní trh burzy v Hongkongu se svými akciemi, oznámila firma.

Článek

Stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, požádala o povolení obchodovat s akciemi v Hongkongu v červenci. Server E15.cz začátkem září informoval, že koncem srpna kotační výbor tamní burzy záměr skupiny Home Credit schválil.

„Skupina Home Credit oznamuje, že se kvůli tržním podmínkám rozhodla nepokračovat v procesu směřujícím ke globální nabídce akcií její stoprocentně vlastněné dceřiné firmy Home Credit NV na burze v Hongkongu,“ uvedli dnes zástupci skupiny.

Podle zdroje, který měl blízko k přípravě IPO, se akcionáři Home Creditu rozhodli stáhnout žádost o vstup na burzu hlavě proto, že by z něj získali méně, než očekávali. Plánovaný prodej deseti procent akcií Home Creditu by skupinu celkově ocenil na 7,5 miliardy eur. „Home Credit by se tak dostal do segmentu firem, které na internetu půjčují peníze, zatímco akcionáři ji vidí jako technologickou firmu,“ doplnil pro Seznam Zprávy zmíněný zdroj.

Agentura Reuters v létě uvedla, že firma chtěla z primární veřejné nabídky získat aspoň miliardu amerických dolarů (zhruba 22,7 miliardy Kč). Zamýšlená globální veřejná nabídka akcií byla ale podmíněna mimo jiné souhlasem hongkongské burzy, finálním rozhodnutím orgánů skupiny Home Credit i HCBV, tržními podmínkami a dalšími faktory.

Gigant ve spotřebitelských úvěrech

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera s podílem 91,12 procenta. Menší část (8,88 procenta) patří firmě Emma Omega, kterou ovládá podnikatel Jiří Šmejc.

Rozhovor s ředitelem českého Home Creditu Luďkem Jírů.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

PPF investuje do řady odvětví – od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví a nemovitosti až po zemědělství.

Reklama

Doporučované