Hlavní obsah

Homosexuální fanoušci se musí mít při fotbalovém mistrovství na pozoru

Fotbaloví fanoušci hlásící se k homosexuální orientaci můžou mít na MS v Rusku problém. Proti veřejným projevům gayů stojí zákonVideo: AP

 

Reklama

Homosexuální fotbaloví fanoušci by se na MS v Rusku měli vyvarovat projevů své orientace. Aspoň to jim doporučuje kampaň Fare, která se zaměřuje na boj proti homofobii i rasismu ve fotbale.

Článek

„Gayové představují v Rusku celkem underground,“ nechal se slyšet Piara Powar, výkonný ředitel kampaně Fare, která v Evropě brojí proti projevům rasové nesnášenlivosti nebo diskriminace na základě sexuální orientace.

Příslušníci LGBT komunity budou varováni, aby se například nedrželi za ruce na veřejných prostranstvích. V podstatě se mají vyvarovat všech vnějších projevů náklonnosti pro osoby stejného pohlaví, pokud zavítají na blížící se mistrovství světa ve fotbale, které v červnu hostí Rusko. Fare vytvoří pro fanoušky dokonce speciální varovné průvodce turnajem.

Být gay není v Rusku ilegální, ale třeba zákaz učení o homosexualitě na školách je definován zákonem. Navíc je zaznamenáno už mnoho případů, kdy byli zahraniční studenti v Rusku pro svou sexuální orientaci napadeni. Stejně to platí o projevech homosexuality na veřejnosti. Případné ohrožení pro „příliš nápadné” fanoušky bude pak odlišné v různých oblastech Ruské federace, kde panuje i různá míra tolerance.

Fare už poslala oficiální žádost FIFA ve jménu dvou fanouškovských skupin z Německa a Velké Británie. Ty chtějí mít možnost vyvěsit duhové barvy své komunity přímo v hledištích. Ačkoliv jsou přímé politické projevy na stadionech v Rusku zakázané, dá se očekávat, že řídící orgán nakonec nebude duhové vlajky považovat za problém. Už z toho důvodu, že Rusko je na pořadatelství světového šampionátu velmi hrdé.

Reklama

Doporučované