Hlavní obsah

„Hon na zabijačku rozpoutal exšvagr - udavač. Testy nebyly z Hradu,“ hájí se Mynář

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

„Média rozpoutala hon na základě informace od mého bývalého švagra Libora Zemana, který udal svého tchána, jednoho z účastníků,“ míní vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Reklama

Kde získal hradní kancléř cenné testy proti koronaviru? Vratislav Mynář na základě dotazů Seznam Zpráv poskytl dokumenty, které mají dokazovat, že si je koupil od doktorky z Kyjova. Zaplatit je má v příštích dnech.

Článek

Rychlotestovací sady na onemocnění koronavirem patří mezi nedostatkové zboží, které potřebují zejména zdravotníci.

Když se v Osvětimanech v rodině šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře minulý pátek konala porážka prasete, kancléř pro účastníky akce zajistil testy na onemocnění covid-19.

Začalo se spekulovat, kde se Mynářovi podařilo nedostatkové testy opatřit - zda je například nezískal ze zásob kanceláře prezidenta. Takové podezření kancléř popírá. Na výzvu Seznam Zpráv poskytl redakci dokumenty, které mají ukazovat, že testovací sady získal od své lékařky z Kyjova.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Dodací list rychlotestů od pražské společnosti Medipos P+P.

Testy měla večer před porážkou prasete přivézt a aplikovat na osvětimanské aktéry doktorka Vojtěška Bělíková. „Léčí mě a mou rodinu přes deset let,“ uvedl kancléř, který nyní čeká na fakturu. Cena pěti testů by se měla pohybovat kolem pěti tisíc korun.

Předložené dokumenty ukazují na objednávku 25 kusů rychlotestů. Objednavatel je začerněný, podle telefonního čísla však jde o zmiňovanou lékařku z Kyjova. Ta si dle papírů testovací sady pořídila od pražské společnosti Medipos P+P za necelých devět tisíc korun.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Faktura za rychlotesty, z nichž pět kusů lékařka Vojtěška Bělíková měla přivézt do Osvětiman večer před zabijačkou.

Seznam Zprávy se pokoušely lékařce Bělíkové dovolat do ordinace, nikdo však již telefon nezvedal.

Kancléřovo vyjádření

- Média rozpoutala hon na základě informace od mého bývalého švagra Libora Zemana, který udal svého tchána, jednoho z účastníků. Je to naprosto absurdní, trapné a ukazuje se, na jak laciné vějičky média i v době řešení pandemie naskakují. A že i 30 let po revoluci je společnost plná bezcharakterních udavačů vlastní rodiny.

- S ohledem na mé zkušenosti s médii a různými udavači jsem věděl, že celou věc budu muset vysvětlovat. Tedy, nebyla to zabijačka s hostinou, ale sanitární porážka prasete a jeho rozporcování, nebylo to v restauraci, ale ve stanu na trávě v místě, kde mám trvalé bydliště. Nebyli tam kamarádi, ale příbuzní, nejbližší spolupracovníci a řezník. Starostu Osvětiman pana Pfeffera jsem nepozval, ten přišel zkontrolovat řádně nahlášenou porážku. Účastníci se nemohli nakazit covid-19, protože všichni měli roušky, ve stanu byla oddělená pracoviště se vzdáleností delší než 2 metry a všichni byli na přítomnost viru otestováni. Náklady s testováním hradím ze svého.

- Způsob, jakým média píší o penziónu v Osvětimanech, místy vypadá jako vtipy o prolhaném sovětském Rádiu Jerevan. Skutečně má takto vypadat české zpravodajství 30 let od Sametové revoluce?

Z vyjádření Mynáře plyne, že spuštění kauzy připisuje rodinným neshodám - konkrétně svému bývalému švagrovi Liboru Zemanovi. Kromě rodinné vazby má blízko i ke starostovi Osvětiman Aleši Pfefferovi, který na porážku prasete minulý pátek dohlížel. Libor Zeman býval majitelem firmy Fides Partner, ve které již jedenáct let sedí v dozorčí radě starosta Pfeffer.

Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak se informace o porážce dvousetkilového vepře podle něj dostala do světa.

„Někdo mu (míněn švagr Libor Zeman, pozn. red.) to asi řekl. Asi měl potřebu podělit se o to na Facebooku nebo někde tak. V sobotu ráno už volali z bulváru, že se dozvěděli, že proběhla nějaká zabijačka. Tak jsem řekl pravdu, že jsme něco takového podnikli, všecko proběhlo tak, jak mělo. Žádná zabijačka v hospodě, nic takového,“ uvedl starosta.

Teď má případ na stole policie. Bude zkoumat, zda se zabijačková akce nekonala v rozporu s hygienickými opatřeními. Starostu Pfeffera kvůli akci v pondělí vyslechli vyšetřovatelé.

Reklama

Doporučované