Hlavní obsah

Horáček popsal korupční zákulisí: Je to systém. Kdo chce zakázky, musí se zapojit

Obviněný podnikatel Tomáš Horáček mluví o tom, jak se vyhrávají veřejné zakázky.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Obviněný podnikatel Tomáš Horáček před kamerou popisuje, jak se v Česku vyhrávají soutěže na veřejné zakázky.

Článek

Než byl Tomáš Horáček loni v červnu zadržen policií a obviněn jako hlavní postava rozsáhlé korupce při zadávání veřejných zakázek, byl spíše neznámým podnikatelem ze severu Čech.

Po sedmi měsících ve vazbě se však rozhodl promluvit a nyní naznačuje, že by mohl pomoci rozkrýt další okolnosti korupce ve zdravotnictví. Spekuluje se, že by za otevřenou výpověď chtěl získat status spolupracujícího obviněného, který by mu zajistil nižší trest.

V exkluzivním rozhovoru, který poskytl Seznamu, už Tomáš Horáček řekl, že se sice podplácení zúčastnil, ale organizátorem rozsáhlé korupce je někdo jiný. V další části, kterou vám nyní předkládáme v úvodním videu, popisuje, jak se do korupční chobotnice dostal.

1. část rozhovoru – „Byl jsem při tom, ale organizátor je někdo jiný“ – níže:

Tomáš Horáček přiznal vinu a „určitou“ zodpovědnost.Video: Hanuš Hanslík

Tomáši Horáčkovi kladou žalobci za vinu ovlivnění zakázek přinejmenším za desítky milionů korun, a to v kauze, která mimo jiné loni smetla i tři bývalé či aktivní ředitele velkých pražských nemocnic Na Františku a Na Bulovce.

Pokud jde o korupci, Horáček tvrdí, že nastoupil do rozjetého vlaku. Když chtěl získávat zakázky v nemocnicích, neměl prý jinou možnost, než se do korupce zapojit.

V roce 2008 získal prostory bývalé šicí dílny a založil společnost První chráněná dílna. Až do roku 2013 se prý žádných veřejných zakázek neúčastnil, ale pak o ně začal bojovat.

„Systém veřejných zakázek v České republice je nějak historicky nastaven. Jsem přesvědčen, že každý dodavatel, který se pohybuje v tom systému zakázek, se musel setkat za dobu svého podnikání s tím, že ty veřejné zakázky jsou nějak nastaveny,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Horáček.

Lze předpokládat, že tvrzení, že korupční chobotnici v nemocnicích nevytvořil, ale byl jen jedním z jejích chapadel, patří ke strategii jeho advokátů a že se o tom bude snažit přesvědčit i soud.

Horáčkova První chráněná dílna zaměstnávala z velké části zdravotně postižené, a tak měla oproti konkurentům při získávání zakázek výhodu. Mohla nabídnout nižší cenu. To ale podle policejních vyšetřovatelů samo o sobě nestačilo. Postupně začal Horáček jménem své firmy nabízet i služby, na které pak ve skutečnosti najímal jiné firmy. První chráněná dílna se stala ve spojení s Horáčkovými známostmi a s nyní přiznanou korupcí velmi výdělečným podnikem.

„Počtem získaných zakázek se rozrůstal počet zaměstnanců, rozrůstalo se technické zázemí, pobočky. A postupně firma vybudovala vlastní oddělení veřejných zakázek, které mělo za úkol se hlásit do maxima veřejných zakázek, které by firma byla schopna realizovat,“ vzpomíná v rozhovoru Horáček.

Právě tehdy začal komunikovat s řadou dnes také obviněných lidí. Mezi nimi byla i tehdejší ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, která byla jedním z jeho nejdůležitějších kontaktů. Stali se z nich přátelé a společně se účastnili i mnoha společenských akcí, včetně loňské inaugurace prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.

„V některých okamžicích jsem se seznámil s lidmi, kteří nepracují v mých společnostech, nejsou to běžní obchodní partneři a s těmi jsem některé věci komunikoval. Víc vám k tomu v tuhle chvíli nemůžu říct,“ odkazuje Horáček na skutečnost, že podepsal policii slib mlčenlivosti.

Reklama

Doporučované