Hlavní obsah

Horažďovice dávají na památky miliony, soutěží o titul Historické město roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik milionů korun dává ročně ze svého rozpočtu více než pětitisícové město Horažďovice na Klatovsku do oprav a rekonstrukcí objektů v městské památkové zóně.

Článek

Péče o památky vynesla městu na Otavě účast ve finále celostátní soutěže Historické město roku. Loni se podařilo například rekonstruovat městský dům na náměstí a vrátit mu jeho secesní tvář nebo zrestaurovat cennou fresku ze 17. století v zámecké věži.

„My si městskou památkovou zónu, historické centrum, docela hýčkáme a snažili jsme se do ní pravidelně investovat a každý kousek opravit nebo alespoň udržovat v hezkém stavu. Potřebujeme to, aby naše město bylo s pohledu turistů atraktivní. Ať už jde o vodáky, cyklisty i všechny ostatní turisty, je to takový náš tahák na magické malebné Horažďovice,“ poznamenal starosta Michael Forman (Občané HD). Ročně jde podle něj na obnovu památek z městské kasy v průměru kolem dvou milionů korun, někdy je to víc. Navíc ale pomáhají s opravami získané dotace, další peníze radnice investuje i například do infrastruktury či zeleně v památkové zóně.

Vítězství v krajském kole a postup do celostátního finále soutěže vnímá starosta jako ocenění dlouhodobé snahy města v péči o památkovou zónu. „My bychom bez ohledu na nějaké ocenění peníze dávali, protože to považujeme za naši odpovědnost udržovat město v krásném stavu,“ uvedl Forman. Porota soutěže ocenila mimo jiné za loňskou restaurátorskou obnovu nově objevené fresky v zámecké věži, zpřístupnění a využití věže, obnovu a zpřístupnění zahrady pod zámkem a rehabilitaci hlavního průčelí domu na Mírovém náměstí.

Při opravách omítek v sále prvního patra zámecké věže restaurátoři po sejmutí přemaleb odhalili fresku vytvořenou kolem roku 1690 neznámým autorem. Malba Merkur a Hersé má rozměry 38 metrů čtverečních, uvedlo město v přihlášce do soutěže. Starosta je pyšný i na loňskou opravu městského domu č.p. 19. „Ještě donedávna byl v docela neutěšeném stavu a teď se rehabilitoval a je to teď nejkrásnější dům, taková perla na našem náměstí,“ řekl. Uvnitř domu, který dostal zpět svůj secesní vzhled, sídlí úřad práce či křesťanské společenství.

Městská památková zóna byla v Horažďovicích vyhlášena v roce 1992 a rozkládá se na více než 39 hektarech. Zahrnuje 38 kulturních památek, včetně původem gotických domů, zbytků historického opevnění, zámeckého komplexu, kostela sv. Petra a Pavla s budovou děkanství, masných krámů, vodního mlýna či mariánského sloupu.

I když město pravidelně do památek investuje a žádná z památek na území památkové zóny není v havarijním stavu, hotovo ještě zdaleka není, poznamenal Forman. „Máme ve vlastnictví zámecký areál. Tam, abychom byli spokojeni, abychom dokázali všechna křídla opravit do hezkého stavu, bychom potřebovali tak 200 milionů korun. Děláme to po kouscích, po etapách. V zámku je velký potenciál, peníze jsou tam pořád potřeba a je krásný,“ dodal.

Reklama

Doporučované