Hlavní obsah

V Museu Kampa hořelo, umělecká díla se podařilo zachránit

Hasiči zasahují u požáru Sovových mlýnů na Kampě.Video: Štěpán Rusňák

 

Reklama

aktualizováno •

Muzeum požárem ohroženo není. Zplodiny se dostaly do výstavních částí, hasiči je nakonec pouze odvětrali.

Článek

V technické místnosti Musea Kampa v pražské ulici U Sovových mlýnů hořely elektrické rozvody. Oheň se již podařilo uhasit, na místě zasahují čtyři jednotky hasičů. V budově se nacházely tlakové lahve, hasiči je vynosili. Podle informací hasičů je v péči záchranářů jeden člověk.

„Hoří rozvaděč v sousední technické místnosti. Snažíme se, aby se požár nešířil dál. Muzeum požárem ohroženo není. Snažíme se zjistit, nakolik může být ohroženo zplodinami hoření,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči také zvažovali evakuaci obrazů, protože se zplodiny dostaly do výstavní části. Nakonec ale po domluvě s odborníky muzea výstavní prostory pouze odvětrali.

Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil v České televizi uvedl, že nešlo o banální záležitost. V pořádku je i mecenáška umění Meda Mládková, která zpustlé a zchátralé Sovovy mlýny nechala opravit a zahájila v nich výstavní činnost.

Pospíšil je v zahraničí, řekl, že má o situaci v muzeu pouze obecné informace.

Podle jeho informací zřejmě kdosi svařoval panty a od plamenů se vzňalo obložení místnosti.

Na záběry požáru se podívejte ve fotogalerii:

+2

Museum Kampa spravuje mimo jiné sbírku děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky (1871-1957), jednoho z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století.

Sovovy mlýny, kde sídlí Museum Kampa, byly v roce 2002 zasaženy stoletou vodou. Díky obrovskému nasazení všech zaměstnanců muzea a pomáhajících dobrovolníků se je podařilo zase ve velmi krátké době otevřít veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované