Hlavní obsah

Horké léto na silnicích. Řidiči havarovali na rovných a přehledných místech

Policie shrnula nehody v letních měsících. Jde o jedno z nejrizikovějších období v roce.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie přes prázdniny šetřila více než 17 tisíc dopravních nehod. O život přišlo na silnici 119 osob. Oproti předchozímu roku to je nárůst o 18 usmrcených.

Článek

Nejnovější policejní statistiky ukazují, že horké léto řidiče zchvátilo. Nejčastějším důvodem dopravních nehod byla nepozornost.

Právě na ni doplatili řidiči u více jak tří tisíc nehod. To představuje více než každou pátou srážku automobilů z celkových 17 tisíc letních srážek. Mezi dalšími důvody bylo například nesprávné otáčení nebo couvání a nesprávná jízda nebo nedodržování bezpečnostních vzdáleností.

Na silnicích přes léto zemřelo 119 lidí, to je o 18 více než loni. „Svoji roli hrála zejména nepozornost, nevěnování se plně řízení, a to ať už z toho důvodu, že byl unavený, ve stresu nebo unavený velmi teplým počasím,“ říká Tomáš Lerch, ředitel dopravní policie, podle kterého docházelo často k nehodám na rovných a přehledných úsecích.

A opět rekordně teplé léto mohlo sehrát svou roli. Nejvíce smrtelných nehod si vyžádalo vjetí do protisměru a nepozornost řidiče.

„Jedna z nejtragičtějších nehod byla na Olomoucku, kde řidič nedal přednost. Domnívám se, že i v tomto případě, protože šlo o staršího řidiče, tak vysoké teploty a ostré slunce mohly mít svůj vliv,“ líčí Tomáš Lerch.

Nejtragičtějšími dny během prázdnin byly 16. červenec a 11. a 18. srpen. Loni to byly úplně stejné kalendářní dny.

Přestože se počet dopravních nehod během prázdnin zvýšil, policie to hodnotí jako druhé nejméně tragické léto po loňském roce.

Reklama

Doporučované