Hlavní obsah

Horko pomohlo archeologům odkrýt tisíce let staré památky napříč Velkou Británií

V polích jsou nyní zřetelně vidět obrysy bývalých staveb.Video: Reuters

 

Reklama

Vlna veder pomohla archeologům ve Velké Británii k velkému objevu. Na vysušených polích nalezli dříve neobjevená tisíce let stará obřadní místa.

Článek

Teplé počasí v Británii odhalilo dříve skryté archeologické lokality. Po celé zemi od Yorkshiru na severu až po Cornwall na jihovýchodě se objevují tisíce let staré pozůstatky osídlení až z doby železné a neolitu. Na leteckých snímcích jsou vidět obrysy míst, kde se v neolitu konaly kultovní obřady. Suchem vyprahlá pole odkrývají i starověké pohřební mohyly nebo půdorysy tehdejších osad.

Mezi novými objevy posledních měsíců jsou například dva kamenné kruhové komplexy poblíž vesnic Clifton Reynes a Milton Keynes nebo pozůstatky kruhových osad v St Ive z doby železné.

„Velmi horké počasí vykouzlilo dokonalé podmínky pro to, aby se naši letečtí archeologové mohli podívat pod povrch, jelikož jsou ořezové značky mnohem zřetelnější a půda je méně vlhká,” říká výkonný ředitel vládní agentury Historic England Duncan Wilson.

Dlouhé obdélníky považované za pozůstatky cest nebo procesních tras patří mezi nejstarší památky v zemi, jejichž vznik se datuje mezi lety 3600 a 3000 př. n. l.

Archeologové nyní mapují nově objevená místa, aby zjistili jejich hodnotu a rozhodli se, zda by měla být chráněná.

„Každá nová lokalita je sama o sobě zajímavá. Skutečnost, že nacházíme tolik míst na tak rozsáhlém území, vyplňuje spoustu mezer ve znalostech o tom, jak lidé v minulosti žili, hospodařili a spravovali krajinu,” popisuje význam objevů vedoucí leteckého mapování Damian Grady.

Naposledy se archeologům podobně rozsáhlý objev podařil v roce 2011, kdy nalezli přes 1500 nových lokalit.

Reklama

Doporučované