Hlavní obsah

Horníci vyvezou symbolický poslední vozík černého uhlí z Dolu ČSA

Foto: Moravskoslezský kraj

Ilustrační snímek.

Reklama

Horníci v sobotu vyvezou symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Společnost OKD ukončí v dole provoz, protože se tam těžba ekonomicky nevyplácela.

Článek

Ze stejného důvodu končí tento týden v OKD těžba i v Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli v úterý.

Od 1. března oba doly i se 1749 zaměstnanci převezme státní podnik Diamo. Pro útlumové práce a zahlazování následků dolování si z nich Diamo nechá 497, ostatní budou muset z podniku odejít. Už od 1. ledna převzal podnik od OKD utlumované doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát se 749 zaměstnanci, z nichž v podniku zůstalo 200.

Posledním černouhelným dolem v Česku, kde se ještě od března bude těžit, je Důl ČSM ve Stonavě s šachtami ČSM-Sever a ČSM-Jih. OKD bude mít okolo 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tento týden řekl, že v Dole ČSM těžba neskončí dříve než na konci roku 2022.

Důl Československá armáda (ČSA) vznikl 1. července 1995 spojením dvou původně samostatných dolů ČSA a Doubrava. Jeho historie však sahá až k samým počátkům dolování na Karvinsku. Oblasti se týkají první zprávy o nálezech černého uhlí v 18. století, v roce 1780 tam v místě zvaném Kamienčok zahájil těžbu Jan František Larisch-Mönnich.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Před několika lety firma skončila v úpadku a od roku 2018 je jejím majitelem prostřednictvím své společnosti Prisko stát.

Reklama

Doporučované