Hlavní obsah

Horolezecký festival v Teplicích se letos zaměřil na přednášky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyhlášením vítězných snímků dnes skončil v Teplicích nad Metují na Náchodsku čtyřdenní 37. ročník Mezinárodního festivalu horolezeckých filmů.

Článek

Letos nabídl o polovinu méně filmů než obvykle, a naopak se víc zaměřil na přednášky, což se osvědčilo, řekl ČTK programový ředitel Petr Kašpar.

„Filmy jsou dnes všude, na YouTube, na vimeu, jsou běžně přístupné. Exkluzivita se těžko dosahuje. Ale když si diváci mohou přijít poslechnout lidi, kteří dělají něco zajímavého, tak je to pro ně zajímavější,“ řekl Kašpar.

Na festival přijel lezec Adam Ondra, který vede světové žebříčky skalních lezců. Přednášel horolezec a skalní lezec Marek Holeček nebo lezec Jindřich Hudeček, zakladatel společnosti Hudy.

Příklon k přednáškám měl letos důvod také v pandemii koronaviru. „Letos jsme neměli druhou promítací scénu, protože škola byla kvůli covidu zavřená. Orientovali jsme se na přednášky našich slavných horolezeckých hrdinů. Ukázalo se, že cesta přednášek přinesla plná kina, narozdíl od účasti na filmových blocích,“ řekl Kašpar.

Koronavirová opatření zasáhla i do organizace. Lidé v sálech měli roušky, v parku mohlo být najednou maximálně tisíc lidí. Na náměstí byly mezi stánky dvoumetrové odstupy. „Bylo to velice náročné, na poslední chvíli přicházela vládní nařízení. Za jeden den jsme museli přeorganizovat náměstí plné stánků, což není jednoduchá věc,“ řekl Kašpar.

Festival promítl 21 filmů, v minulosti jich bylo dvakrát víc. Porota vybrala vítěze v několika kategoriích. Například cenu Grand Prix vyhrál slovenský snímek Everest - nejtěžší cesta. Cenu za nejlepší dokument si odnesl film Piano to Zanskar. Nejlepším horolezeckým filmem se stal UFO life od českých tvůrců. Dvě čestná uznání obdržely snímky Horse piste a Doug Scott.

„Outdoorové sporty jsou populární, tomu odpovídá i zájem filmařů. Vzniká hodně snímků. Na festivalu prezentujeme kvalitní profesionální filmy, které obstály například na festivalu ve Vancouveru. K tomu dáváme i prostor českým filmařům,“ řekl programový ředitel.

Reklama

Doporučované