Hlavní obsah

Správce nebude lidi z Horoměřic vystěhovávat, dokud se věc nevyřeší. Vznikne nový posudek

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Insolvenční správce Josef Monsport jednal se zástupci družstva Svatopluk. Byli u toho i dva členové vlády. Dohodli se na tom, že se neuplatní měsíční termín na vystěhování rodin z domů a že se vybere znalecký ústav, který stanoví cenu domů.

Článek

V Hrzánském paláci na Hradčanech se v pondělí poprvé od vyhlášení rozsudku Nejvyššího soudu sešli zástupci bytového družstva Svatopluk a konkurzní správce společnosti H-System Josef Monsport. Jako prostředník se jednání zúčastnil premiér Andrej Babiš, přítomen byl i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Oba členové vlády s jednotlivými stranami sporu hovořili minulou středu.

„Správce konkurzní podstaty Monsport slíbil, že nikoho nebude vystěhovávat do doby, než se spor vyřeší. Strany se shodly, že bude vypracován nový posudek, který má nacenit, kolik mají lidé z bytového družstva Svatopluk zaplatit,“ prohlásil po schůzce senátor Jiří Čunek, který se jednání také účastnil.

Tento posudek by měl podle Čunka zohlednit, jakou hodnotu měly rozestavěné domy H-Systemu a kolik do nich vložili členové družstva Svatopluk, kteří si je sami dostavěli.

To ocenil v krátkém komentáři i premiér Babiš. „Důležité je, že těm lidem nehrozí vystěhování a že došlo k dohodě o tom, jak domy nacenit,“ řekl premiér, když odcházel z jednání.

Zástupce družstva Svatopluk Martin Junek dodal, že členové družstva nechtějí žádnou kompenzaci od státu. „My jako družstvo jsme od začátku ochotni zaplatit svou část. Nechceme nic po státu. Jde nám o to, aby byly nemovitosti vyplaceny za rozumnou částku,“ řekl Junek.

Nejvyšší soud vynesl průlomový verdikt v kauze H-Systemu táhnoucí se 25 let minulé úterý, když vyhověl dovolání konkurzního správce. Téměř 60 rodinám bydlícím v Horoměřicích nedaleko Prahy nařídil do měsíce opustit domy, které si bývalí klienti H-Systemu vlastními prostředky dostavěli po zkrachování společnosti v roce 1997. Měsíční lhůta na vystěhování vyprší 23. srpna.

Obyvatelé osmi domů zasažených rozsudkem se verdiktu podřídit nechtějí.

Podle Babiše je potřebná stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS), která by mohla pro bývalé klienty H-Systemu čelící hrozbě vystěhování získat čas. Družstvo Svatopluk avizovalo, že nejspíše ve druhé polovině týdne takovouto stížnost podá. ÚS by pak mohl vykonatelnost rozhodnutí NS odložit.

Asi stovka obyvatel Horoměřic v bytech družstva Svatopluk tvoří jen část lidí, kteří s krachem H-Systemu přišli v součtu skoro o miliardu korun. Konkurzní správce Monsport má podle NS právo zpeněžit horoměřické byty ve prospěch všech věřitelů. „Pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde,“ uvedl Monsport.

Žalobu správce v minulosti soudy zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale nyní dospěl k závěru, že nájemní smlouvy mezi družstvem Svatopluk a obyvateli bytů jsou neplatné, protože družstvo pokračovalo ve stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo do cizího majetku.

Reklama

Doporučované