Hlavní obsah

Hostem Trumpova projevu bude školák, kterého šikanují kvůli stejnému příjmení

Trump pozval na projev před Kongresem svého 11letého jmenovce.Video: The White House, Youtube.com

 

Reklama

První pár USA na poselství o stavu unie pozval celkem 13 lidí, kteří mají reprezentovat to nejlepší ze současných Spojených států.

Článek

Americký prezident Donald Trump pozval na tradiční poselství o stavu unie 11letého Joshuu Trumpa z města Wilmington ve státě Delaware, který je kvůli svému příjmení údajně ve škole obětí šikany. Informuje o tom zpravodajský server BBC News.

Jeho rodiče televizní stanici ABC řekli, že chlapec čelil šikaně a nadávkám od roku 2015, kdy Donald Trump oznámil záměr kandidovat na prezidenta USA. Joshua Trump studium přerušil a následně změnil školu, ani to však nepomohlo. „Řekl, že se nesnáší, že nesnáší svoje příjmení, že je stále smutný a že takto dál nechce žít,“ uvedla jeho matka Megan Trumpová. Podle prohlášení Bílého domu je však chlapec za pozvání prvního páru USA vděčný a děkuje za podporu.

Joshua Trump je jedním ze 13 lidí, které na poselství pozval přímo prezident USA s první dámou a kteří mají reprezentovat to nejlepší ze současných Spojených států. Na seznamu dále figuruje například přeživší říjnové střelby v synagoze v Pittsburghu, mladá žena, která byla závislá na drogách, nebo příbuzní páru, který zemřel při lednovém útoku údajně nelegálního přistěhovalce.

Další hosty zvou demokratičtí i republikánští senátoři a kongresmani. Podle médií je volba hostů politickým gestem, letos reaguje například na debatu o přistěhovalectví. Minulý rok například demokraté černým oblečením vyjádřili podporu hnutí proti sexuálnímu obtěžování #MeToo a jako hosty pozvali zástupce programů DACA a Dream, které podporují migranty.

Poselství o stavu unie prezident Trump přednese k poslancům obou komor Kongresu ve středu ve 3 hodiny ráno středoevropského času. Projev byl původně plánován na 29. ledna, ale byl odložen kvůli sporu o financování zdi na mexické hranici.

Reklama

Související témata:

Doporučované