Hlavní obsah

Oheň nad Hostivaří, zkázu za 45 milionů zachytila kamera z vrtulníku

Z místa úterního požáru byl ve středu před polednem vidět dým dalšího ohně.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úterní požár haly v pražské Hostivaři policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Článek

Nad pražskou Hostivaří, kde v úterý vzplál velký požár, který zničil halu a způsobil podle prvních odhadů škody za 45 milionů korun, se ve středu před polednem opět objevil dým.

Podle informací, které získal reportér Seznamu od hasičů, to nesouviselo s úterní katastrofou, ale několik stovek metrů od velkého spáleniště hořel příbytek bezdomovců.

Úterní požár policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. K požáru se vrátila ve středu i tím, že zveřejnila záběry, které nad požárem pořídil kameraman z policejního vrtulníku - prohlédnout si je můžete v úvodu tohoto článku.

Video: Ve středu se nad Hostivaří opět objevil dým 

Ve středu byl od místa úterní katastrofy opět vidět stoupající dým.Video: Seznam

Velitel hasičů ráno zrušil zákaz větrání a vycházení, který platil v okolí od úterního odpoledne.

Podle mluvčího pražských hasičů byly od středečního rána na místě tři jednotky, aby dohasily skrytá ohniska a rozebíraly trosky a ohořelé zbytky materiálu.

„Bylo tady velké množství materiálu. Musíme to opravdu pečlivě rozebrat, aby nedošlo k rozhoření,” dodal mluvčí Martin Kavka. Podle něho na místě pak zůstane jedna jednotka v záloze. Místo stále zůstane uzavřeno kvůli vyšetřování.

„Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru,” uvedla pak policejní mluvčí Zoulová.

Podle úterních informací hasičů v hořící hale kolem 14:00 něco vybouchlo, zřejmě šlo o tlakové lahve. V hale byl nejspíš uskladněn molitan nebo pneumatiky. Halu v ulici U Továren si podle Kavky pronajímalo několik firem. Podle Registru ekonomických subjektů má na této adrese sídlo deset firem.

Celkem u požáru zasahovalo 39 jednotek z Prahy a pět jednotek ze Středočeského kraje, průběžně se u něj vystřídalo bezmála 200 hasičů. Na pomoc jim byl vyslán také vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu. Nasazena byla rovněž chemická laboratoř z Kamenice a speciální robot na hašení uvnitř haly.

V kouři hasiči v úterý zjistili jedovaté zplodiny a vyhlásili nejvyšší možný čtvrtý stupeň poplachu. Obyvatelé Hostivaře a přilehlých částí byli preventivně vyzýváni, aby neotevírali okna a nevycházeli. Nejvyšší koncentrace zplodin byla nad místem požáru, šířila se ale i do Záběhlic, Vršovic, Chodova a Nuslí. Na požár a jeho likvidaci se přesto přišly podívat stovky lidí.

Ulice U Továren je dnes nadále uzavřena. Pro informace o aktuálních uzavírkách a omezeních policie zřídila speciální linku 974 854 828.

Reklama

Doporučované