Hlavní obsah

Houpačka na světových burzách. Vyděsil je „čínský Lehman Brothers“

Foto: Pixabay.com/PIX1861

V pondělí dosáhly světové burzy minima, v úterý se situace lepší (ilustrační foto).

Reklama

Evropské, americké i asijské trhy v pondělí zažívaly krizi. Otřásly jimi především obavy z krachu čínského developera Evergrande. V úterý už se burzy začínají zotavovat z pondělního minima.

Článek

Světové burzy padají a opět rostou. Investory znepokojuje především situace ohledně krachujícího čínského developera Evergrande, která v pondělí otřásla evropskými, americkými i asijskými trhy. Obchodníci jsou obezřetní i kvůli mutaci koronaviru delta a zasedání Fedu.

Americké burzovní indexy S&P a Nasdaq v pondělí zaznamenaly nejhorší výkon od května, zatímco ukazatel Dow Jones na tom byl nejhůř od července. Také hongkongský index Hang Seng utrpěl největší pokles za poslední dva měsíce. Oslabily i evropské akcie, například index frankfurtské burzy DAX se dostal nejníž od poloviny července.

Obavy z dopadů možného bankrotu druhého největšího čínského developera na širší finanční systém sílily už minulý týden, kdy se objevily informace o jeho špatné finanční situaci. Společnost již varovala věřitele, že nemá prostředky na splacení svého 305miliardového závazku.

Evergrande by se podle serveru CNN mohla stát čínskou Lehman Brothers. Americká banka zkrachovala v roce 2008 a svým pádem vyvolala paniku na finančních trzích.

Cenné papíry zadluženého developera se v Hongkongu propadly o 10 procent a obchodovaly se pouze za 0,29 dolaru za akcii. Letos jejich hodnota spadla o 84 procent.

Americké akcie byly během pondělí v červených číslech. Dow Jonesův index se propadl o více než 970 bodů. Před ukončením obchodování se trh sice mírně zotavil, ale Dow Jones i tak skončil s poklesem o 1,8 procenta, tedy 614 bodů. Index S&P 500 spadl o 1,7 procenta, Nasdaq o 2,2 procenta.

Dolů je hnaly hlavně akcie bank a energetických společností. Nejvíce klesla hodnota cenných papírů bank Goldman Sachs a J.P. Morgan.

Panevropský index STOXX 600 v pondělí skončil poklesem o 1,7 procenta na 454,12 bodu. Nejhůře dopadly akcie těžebních společností, jež se kvůli poklesu cen komodit propadly o 3,6 procenta.

Oproti pondělku se evropské indexy v úterý vzpamatovaly a byly opět v zelených číslech. STOXX 600 vzrostl podle agentury Bloomberg o jedno procento a pohyboval se kolem 458,2 bodu. Také německý DAX posílil o 1,3 procenta na 15 335 bodů. Posílily například akcie energetické společnosti Royal Dutch Shell.

V úterý začaly slábnout obavy z dopadů potíží Evergrande, což potvrzuje růst amerických futures kontraktů. Snížily se některé ztráty indexu S&P 500, i když je stále na nejnižší hodnotě za posledních pět let. Čínské trhy se kvůli svátkům otevřou až ve středu.

Šéf globální strategie v J.P. Morgan Asset Management John Bilton si však nemyslí, že by čínský developer spustil vlnu problémů. „Spíše se obávám lavinového efektu v době, kdy je nálada investorů poněkud křehká. Ale když se podíváme na základní údaje a směřování širší ekonomiky, jsme si stále poměrně jisti, že se situace sama napraví,“ řekl agentuře Bloomberg.

Investoři se také připravují na dvoudenní zasedání Fedu, jež začíná v úterý. Bude se na něm projednávat politika, která připraví půdu pro omezení stimulačních opatření.

Reklama

Související témata:
Dow Jonesův index (DJIA)

Doporučované