Hlavní obsah

Hra o hackera Nikulina. Český soud rozhodl, že smí být vydán do USA i do Ruska

Soud podruhé jednal o vydání ruského hackera Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

V malé soudní síni pankrácké věznice se už podruhé řešil případ, který velmi zajímá úřady a diplomaty dvou velmocí.

Článek

V malé soudní síni za zdmi a mřížemi pankrácké věznice Městský soud v Praze rozhodl, že Rus Jevgenij Nikulin, jehož vydání požadují jak Spojené státy, tak Rusko, smí být vydán do ciziny.

Kam to bude, rozhodne ministr spravedlnosti.

Nikulin se podle obžaloby podané americkými úřady zapletl do vysoké politiky před tamními prezidentskými volbami.

Z obžaloby vyplývá, že mohl být součástí sítě hackerů, kteří se zamíchali do útoků na lidi z okolí demokratické kandidátky na amerického prezidenta Hillary Clintonové.

Podle všeho očekávají, že by jim Rus zadržovaný na Pankráci mohl pomoci rozkrýt, kdo za hackerskými útoky před prezidentskými volbami stál.

Video:  Co stojí v obžalobě amerických úřadů na Nikulina

Obžaloba na Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Na Nikulina je vydán zatykač také v Rusku, a to kvůli internetové krádeži za desítky tisíc korun.

Nikulin byl v Praze zatčen loni v říjnu na základě zatykače Interpolu.

Na policejních záběrech ze zatýkání nebyl při zatčení sám. V italské restauraci, která je součástí luxusního hotelu v centru Prahy, byl s mladou dívkou. Podle policejních informací šlo o Nikulinovu milenku. Právě kvůli ní do Prahy přijel, i když o zatykači věděl.

Po zadržení se pak psychicky zhroutil a dva týdny strávil v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Jeho pobyt v nemocnici byl přísně utajovaný a Nikulin byl pod neustálou policejní kontrolou.

Video: Jak byl zatčen Jevgenij Nikulin

Proč se Nikulin nechal chytit.

Za přísných bezepčnostních podmínek se uskutečnil i soudní proces. Do soudní síně v pankrácké věznici měli přístup jen advokáti, diplomaté, Nikulinova rodina a na velmi omezený počet míst pro veřejnost bylo třeba akreditace.

Nikulin nechtěl být vydán ani do jednoho z obou států, v případě vydání však upřednostňuje vlast. V té mu hrozí nižší trest - podle jeho advokáta maximálně osm let, zatímco v USA až 54 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované