Hlavní obsah

Hráče máte kvalitní, ale nestabilizovali jste kádr, vzkazuje slovenský kouč Kozák českému týmu

Foto: Profimedia.cz

Slovenský trenér Ján Kozák společně s největší hvězdou Markem Hamšíkem.

Reklama

Naposledy se fotbalové derby mezi Českem a Slovenskem hrálo v roce 2015, z vítězství 1:0 se tehdy radovali Slováci.

Článek

Kapitán Neapole Marek Hamšík, aktuálně druhý nejlepší střelec Bundesligy Ondrej Duda nebo stoper milánského Interu Milan Škriniar, kterého sleduje slavná Barcelona. To jsou největší hvězdy současného výběru slovenské fotbalové reprezentace, ta ale nebudí respekt pouze jmény.

Tým zkušeného trenéra Jána Kozáka je dlouho pohromadě a momentálně zažívá zřejmě vůbec nejlepší éru v samostatné historii. Slováci na EURU 2016 postoupili do vyřazovací části, o baráž na letošní mistrovství světa v Rusku bojovali až do posledního zápasu a poslední čtyři roky se drží ve třetí desítce žebříčku FIFA.

„Osobně slovenské hráče sice neznám, ale samozřejmě každý ví, kdo je Hamšík. V Neapoli překonal Maradonu, asi to bude dobrý fotbalista,“ usmívá se Matěj Vydra, který se vrátil do české reprezentace po dvou letech.

Útočník anglického Burnley dobře ví, proč vyzdvihl právě Hamšíka. Jednatřicetiletý střední záložník totiž stojí za velkým progresem slovenského národního týmu. Hamšík totiž jako jeden ze čtyř současných slovenských reprezentantů zažil jak zmíněné EURO 2016, tak i MS 2010 v Jihoafrické republice, kam Slováci postoupili z kvalifikační skupiny právě v konfrontaci s českou reprezentací.

„Hamšík potvrzuje dlouhodobě, že je hráč světové úrovně. Navíc Slováci mají spoustu hráčů v zahraničí, kde ti fotbalisté mají stěžejní role. Na druhou stranu si myslím, že je to tým, kterému se můžeme rovnat. Navíc jsme v Lize národů oba prohráli úvodní zápas, takže ten vývoj skupiny je jasně daný,“ věří český brankář Tomáš Vaclík, že nemá následující zápas jasného favorita.

Slovenský tým tedy tvoří kostra hráčů složená právě z Hamšíka společně se zkušeným stoperem Martinem Škrtelem a dalšími záložníky Jurajem Kuckou a Vladimírem Weissem. Trenér Ján Kozák navíc může spoléhat na mladé nastupující hvězdy slovenského fotbalu Škriniara, Lobotku a Dudu.

Na druhé straně česká reprezentace se s železnou pravidelností dokáže kvalifikovat na kontinentální šampionát, ale po konci reprezentační kariéry Petra Čecha, Tomáše Rosického či Jaroslava Plašila se zatím v českém národním týmu neustálila ideální sestava.

„Český fotbal je z klubového pohledu daleko před slovenským. Český šampion byl letos nasazený přímo do skupiny Ligy mistrů, takže to o něčem svědčí. Navíc české kluby pravidelně hrají ve skupinách Ligy mistrů nebo Evropské ligy. Češi mají navíc hodně hráčů v kvalitních evropských ligách. Nicméně se jim nedaří stabilizovat kádr, což je jejich problém, ale hráčskou kvalitu mají,“ hodnotí českou reprezentaci slovenský kouč Kozák.

Přestože se Slováci momentálně nacházejí v žebříčku FIFA o dvacet míst výše, tak slovenský web Šport.sk sestavil ideální sestavu z českých a slovenských hráčů jen s mírnou nadvládou Slováků, čímž nepřímo potvrdil i slova čtyřiašedesátiletého trenéra Kozáka.

Československá sestava podle Šport.sk a Seznamu

Šport.sk: Dúbravka – Škriniar, Škrtel, Novák – Kadeřábek, Lobotka, Hamšík, Jankto – Duda, Barák – Schick

Seznam: Vaclík – Kadeřábek, Škriniar, Škrtel, Novák – Lobotka, Hamšík – Mak, Duda, Jankto – Schick

Tučně Češi.

V současnosti nejhodnotnější fotbalisty má česká i slovenská reprezentace v hráčích, kteří spolu prošli italskou Sampdorií Janov. Zatímco Milan Škriniar si přestupem do Interu výrazně polepšil a po jedné sezoně v Miláně už se o něj podle španělského deníku EL Mundo Deportivo zajímá i Barcelona, tak Patrik Schick v AS Řím ještě neukázal vše, co v něm je.

Porovnání ceny obou týmů podle webu Transfermarkt.

Cena celého kádru v roce 2018:

Slovensko: 129, 4 mil. eur (3,35 miliardy korun), Česko: 111,1 mil. eur (2,87 miliardy korun)

Pět nejdražších fotbalistů:

Slovensko: Škriniar 45; Hamšík 35; Lobotka 15; Dúbravka 4; Mak 4 (ceny uváděny v milionech eur)

Česko: Schick 18; Jankto 13,5; Barák 12,6; Kadeřábek 9,9; Vydra 9 (ceny uváděny v milionech eur)

„Se Škriniarem jsme občas v kontaktu, hecování zatím ještě neproběhlo, to asi až v tunelu před zápasem,” směje se Schick. „Samozřejmě v reprezentaci je to další možnost se nějakým způsobem připomenout také v klubu. Motivaci mám tedy velkou, chtěl bych být v reprezentaci na každém srazu,“ dodal český útočník s tím, že bojuje také o pozici v AS Řím.

Federální derby startuje v sobotu ve slovenské Trnavě od 15:00. Podle sázkových kanceláří jsou favoritem zápasu domácí.

Reklama

Doporučované