Hlavní obsah

Jarolím s hráči moc nemluvil. Bylo příjemné, když mi zavolal Šilhavý, vítá navrátilec do reprezentace Vydra

Foto: Profimedia.cz

Matěj Vydra se v novém angažmá gólově prosadil proti Bournemouthu.

Reklama

Matěj Vydra byl dlouho považován za obrovský příslib českého fotbalu. Jenže šestadvacetiletý útočník chyběl v národním týmu z různých důvodů přesně dva roky.

Článek

Na den přesně před dvěma lety nastoupil český útočník Matěj Vydra naposled za českou reprezentaci. Konkrétně proti Německu. Ale ani on tehdy v Hamburku nezabránil porážce 0:3. Od té doby v reprezentaci Vydra vždy oficiálně kvůli zranění chyběl.

„Odešel velký Jarda (Šeterle pozn. red.) a já jsem se těšil jako malý Jarda,“ připomíná šestadvacetiletý fotbalista anglického Burnley hned na úvod, že se před probíhajícím reprezentačním srazem vyměnil celý realizační tým, právě včetně dnes už bývalého manažera reprezentace Jaromíra Šeterleho.

Připomeňte si rozhovor s Jaromírem Šeterlem, který po konci u reprezentace mluvil také o Matěji Vydrovi.Video: Seznam Zprávy

Během minulého reprezentačního trenéra Karla Jarolíma se nejen v médiích spekulovalo, že realizační tým s hráči v průběhu příliš nekomunikuje, což potvrdil i Vydra. „Bavili jsme se s novým trenérem panem Šilhavým, jak se cítím po zranění, co tříslo, jestli jsem fit. Jak to vypadá v novém klubu a podobně. Bylo to příjemné. Asi víte, že moc často trenéři s hráči nemluvili, takže to je teď příjemnější. Na druhou stranu nechci házet na někoho špínu, minulost je minulost a to se už nedá změnit a musíme koukat dopředu.“

Právě nový reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý povolal na zápasy Ligy národů proti Slovensku a Ukrajině vedle Vydry i další staronové reprezentanty Davida Pavelku, Lukáše Hejdu a Ondřeje Čelůstku. „Dlouho jsem tady nebyl, je tady pár nových tváří a v týmu dobrá nálada, asi se všichni těší,“ pokračuje Vydra.

Vydra zažil v reprezentaci pouze začátek neúspěšné éry Karla Jarolíma, který s národním týmem nedokázal postoupit do baráže o mistrovství světa, a nebyl tak ani u minulého reprezentačního srazu, kdy Češi padli s Ukrajinou a doslova vyhořeli s Ruskem.

„Všichni chceme, aby byla reprezentace tam, kde bývala. Máme kvalitní hráče v zahraničí, Patrika Schicka v AS Řím. Hráči dobří jsou, ale záleží, abychom dali individuality dohromady, bojovali jeden za druhého a věřím, že to může vyjít,“ myslí si fotbalista, který během své profesionální kariéry hrál už za devět týmů.

Po Německu může Vydra rozšířit své reprezentační starty o zápas proti Slovensku, na které narazí Šilhavého tým v rámci Ligy národů už v sobotu. „Slovenské hráče osobně neznám, ale samozřejmě každý ví, kdo je Hamšík. Nedávno překonal Maradonu, takže to asi bude dobrý fotbalista. Dost vtipkování, bude to zajímavý zápas. Doufejme, že uhrajeme v derby dobrý výsledek,“ věří Vydra.

Vedle Vydry má kouč Šilhavý momentálně k dispozici do útoku ještě Patrika Schicka, Michaela Krmenčíka a Josefa Šurala. „Bavil jsem se s trenérem o tom, že bych hrál ze strany a vůbec by mi to nevadilo. Pro mě je asi více přirozené hrát na levém křídle,“ pokračuje ofenzivní univerzál.

V minulosti reprezentoval Vydra jako fotbalista z druhé anglické ligy. Od letošní sezony už ale Vydra patří Burnley, týmu z Premier League. „Myslím si, že je jedno, jestli hrajete Premier League nebo Championship. Vezměte si, že anglický trenér Gareth Southgate teď nominoval Masona Mounta z druholigového Derby. Spousta lidí u nás si myslí, že druhá anglická liga není dobrá, ale když hráči z druhé ligy patří do anglické reprezentace, tak ta liga asi tak špatná nebude,“ vysvětluje fotbalista, který si s Burnley zahrál play-off o postup do Evropské ligy. Proti řeckému Olympiakosu ale Burnley nakonec neuspělo.

Nicméně v létě roku 2015 už se Vydra nechal slyšet, že by se raději do Championship už nikdy nevracel. Tehdy podepsal ve Watfordu dlouhodobou smlouvu a všechno nasvědčovalo tomu, že zůstane v Premier League. „Možná mi mazali med kolem pusy. Vyměnili se trenéři a pak vás pošlou zpátky do druhé ligy. Snažíte se hrát o Premier League, pak se tam probojujete a nic z toho není,“ vysvětluje Vydra. „Něco podobného se stalo také Tomáši Kalasovi, který dvakrát postoupil do Premier League a pokaždé ho pak z Chelsea poslali do druhé ligy,“ dodává.

„Tehdy jsem si říkal, že ten přestup do Watfordu byl dobrý krok. Proto jsem si ve Watfordu koupil dům. Přece jen jsem si myslel, že se mnou počítali, ale nakonec mě pošlou na hostování, takže z toho plyne frustrace. Ale co se dá dělat, fotbal je takový. Já už jsem sedm let v Anglii, hraji za pátý klub a zažil jsem už tady asi osmnáct trenérů. Takže mě už nic nepřekvapí,“ směje se útočník, který si v Itálii zahrál za Udine.

V letošní sezoně zatím Vydra nastoupil v Premier League za Burnley do pěti zápasů s bilancí jednoho gólu. Ve své sbírce ale už má v nejvyšší anglické soutěži i jeden start za Watford a 23 za West Bromwich Albion.

„Bavil jsem se s trenérem v Burnley o době, kdy jsem byl poprvé v Premier League, kdy mi bylo jednadvacet. Říkal mi, že jsem tehdy byl takové dítě mezi fotbalisty, ale teď věří, že už jsem připravený. Trenér mi říkal, že když se bude dařit mně, tak to bude dobrá vizitka i pro něj. Kouč Sean Dyche vypadá jako férový chlap a zatím naše spolupráce vypadá dobře,“ uzavírá Vydra.

Reklama

Doporučované