Hlavní obsah

Hrad Loket si pro návštěvníky připravil středověké hry

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hrad Loket zpřístupnil nádvoří a věž, které byly kvůli koronaviru více než dva měsíce zavřené. Exteriéry hradu se otevírají v souvislosti s největší vlnou uvolňování opatření přijatých v březnu kvůli epidemii koronaviru.

Článek

„Přichystali jsme pro návštěvníky program zaměřený na středověké hry pro děti a dospělé,“ řekla ředitelka loketského hradu Jana Těžká.

Lidé si mohou od pondělí vyzkoušet na hradě různé deskové hry, jako například vrhcáby, mlýn a ovčinec, a také pohybové hry, a to paume, soule, koulená nebo kuželky. „Návštěvníci tak dojdou ke zjištění, že historická zábava se od té dnešní moc nelišila a že mnohé současné hry vycházejí právě z ní,“ řekla Těžká. Dnes ale kvůli nepříznivému počasí na hrad zavítalo minimum lidí.

Venkovní prostory hradu jsou přístupné dospělým za snížené vstupné 50 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Program středověkých dětských her je naplánován zatím do odvolání. Veškeré hry jsou na nádvoří k zapůjčení zdarma, pouze pod dohledem dospělých a na vlastní riziko, uvedla ředitelka. U každé atrakce je psaný návod na použití. Historické předměty si zaměstnanci hradu vyrobili sami nebo využili suvenýry, které se na hradě prodávají.

Návštěvníci hradu musí nosit ochranu dýchacích cest, před každým započetím hry použít dezinfekční prostředek na ruce, který bude umístěn v dávkovačích rozmístěných po nádvoří. Předměty budou navíc po dvou hodinách dezinfikovány. K dostání budou zdarma také jednorázové rukavice na pokladně hradu. Lidé musí dodržovat dvoumetrové odstupy. Na hygienická opatření budou dohlížet pracovníci hradu.

Úplné otevření hradu se plánuje na 25. května. „Připravujeme dětskou stezku a dětské dílny tak, aby si každé dítě mohlo něco vyrobit a odnést. Chceme se zaměřit na rodiny s dětmi,“ řekla Těžká.

Hrad Loket, který je otevřený pro návštěvníky celoročně, navštíví ročně okolo 140 000 lidí.

Reklama

Doporučované