Hlavní obsah

Hrad vyčkává. O oslavě vzniku republiky bude jasno až 26. října

Foto: hrad.cz

Zemanův první Řádový den. U příležitosti oslav státního svátku České republiky dne 28. října 2013 ocenil i Jiřího Suchého.

Reklama

Devět dní před ceremoniálem k 28. říjnu, který je tradičně spojený s předáváním vyznamenání, stále není jasné, v jaké podobě oslava na Pražském hradě proběhne. Přípravy komplikuje prezidentova hospitalizace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedna z posledních zveřejněných smluv mezi Správou Pražského hradu a dodavatelem audiovizuální techniky AV Media dokládá, jak nejisté jsou letošní přípravy oficiálního ceremoniálu a oslav Dne vzniku samostatného československého státu 28. října.

Smlouva v hodnotě 116 245 korun, jejímž předmětem je „Objednávka zajištění projekce a techniky na 28. 10. 2021“, totiž obsahuje pojistku: „Objednavatel si vyhrazuje neodebrat plnění v poptaném a níže uvedeném rozsahu, objednavatel si vyhrazuje právo oznámit nejpozději 26. 10. 2021, v jakém rozsahu plnění odebere,“ stojí ve smlouvě s dodatkem, že dodavatel nemá nárok na jakoukoliv náhradu za neodebrané plnění.

Smlouva měla být vystavená 14. října, ovšem zveřejněná byla až 19. října.

Foto: smlouvy.gov.cz, Seznam Zprávy

Objednatel si vyhrazuje neodebrat plnění, stojí ve smlouvě mezi Hradem a dodavatelem technického vybavení.

Informace o tom, že zatím vůbec není zřejmé, v jaké podobě budou oslavy probíhat a že se čeká na vyjádření hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana, získala redakce Seznam Zpráv od zdroje z Pražského hradu, který si nepřál být jmenován. „Probíhají standardní technické záležitosti, ale jak to bude skutečně, na to se čeká, na vývoj situace,“ popisuje zdroj.

„Na Hradě počítají se vším“

„Probíhají kompletně přípravy. Vyznamenání jsou známá a dekrety jsou podepsané, připravuje se i ceremoniál,“ reagoval minulý týden na dotaz Seznam Zpráv předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Tu variantu právní předpisy umožňují a já myslím, že na Hradě počítají se vším. Ale to už není otázka na mě,“ odvětil předseda Poslanecké sněmovny na dotaz, jestli se zvažuje i varianta, že by se ceremoniál pořádal bez prezidenta. Vondráček také zmínil, že konání sešlosti ohrožují vedle zdravotního stavu Miloše Zemana i rostoucí covidová čísla.

Minulé pondělí o přípravách promluvil pro ČTK ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Zmiňoval, že se chystá ceremoniál ve standardním formátu. „Samozřejmě s tím, že budeme operativně reagovat na všechny okolnosti, které mohou nastat – tím myslím zejména covidovou situaci, která v loňském roce uspořádání znemožnila,“ uvedl.

Dodal, že pozvánky je potřeba rozeslat zhruba týden před slavnostním večerem a že se letos počítá s tím, že se ceremoniálu zúčastní i vyznamenané osobnosti z loňského roku, kdy se slavnost nekonala kvůli epidemické situaci.

Jedním z loňských oceněných byl i politik a bývalý hejtman Jiří Běhounek. Ten dnes pro Seznam Zprávy uvedl, že zatím žádnou pozvánku neobdržel. „Zatím žádnou informaci, že by se to organizovalo, nemám,“ potvrdil Běhounek s dovětkem, že mu vůbec není jasné, kdo by měl případně zastoupit roli prezidenta Miloše Zemana během předávání ocenění.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy ovšem bývalý protokolář Hradu Jindřich Forejt upozornil, že se už v roce 1992 obešla oslava bez prezidenta. „V roce 1992 rezignoval na svůj post prezidenta Václav Havel, vyznamenání v říjnu předával tehdejší premiér Jan Stráský. V celém procesu udělování a propůjčování státního vyznamenání je důležitým okamžikem moment, kdy se prezident rozhodne někomu udělit či propůjčit vyznamenání. Takové rozhodnutí prezident podepíše a premiér kontrasignuje,“ popsal Forejt.

Ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v televizi CNN Prima News, aby se ceremoniál odložil. „Určitě žádné vyznamenání nebudu předávat, nebylo by to vhodné. Mělo by se to odložit,“ uvedl Andrej Babiš a dodal, že by podle něj nebylo vhodné ani to, aby vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Doporučované