Hlavní obsah

Hradci vládnou ANO, ODS a Změna, primátorem je nestraník Hrabálek

Hradec Králové má nové vedení. Primátorem se stal nestraník za ODS Alexandr Hrabálek. Koalice ODS, ANO a Změny pro Hradec a Zelených má těsnou většinu 19 hlasů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nového primátora má už i Hradec Králové. Východočeské krajské město povede následující čtyři roky bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek. Koalici tvoří tři subjekty, kromě ODS, která ve volbách skončila na třetím místě, i vítězné hnutí ANO a sdružení Změna pro Hradec a Zelení. Všechny tři subjekty doposud působily v opozici.

Článek

Vedení města se kompletně obměnilo, poslední čtyři roky tam působila koalice složená z Hradeckého demokratického klubu, lidovecké Koalice pro Hradec, ČSSD a TOP 09. Poslední dva subjekty se v letošních volbách ani neprobojovaly do zastupitelstva.

Několik týdnů po volbách se v Hradci rýsovaly dokonce koalice dvě, jedna pod taktovkou vítězného hnutí ANO, druhou připravoval Hradecký demokratický klub (HDK) dnes již bývalého primátora Zdeňka Finka, který měl přízeň lidovecké Koalice pro Hradec a Pirátů. Rozhodujícím článkem se tak stala Občanská demokratická strana, kterou hnutí ANO na svoji stranu přilákalo nabídkou primátorského křesla. Lídryně ANO Monika Štayrová se ho vzdala ve prospěch ODS, což nakonec rozhodlo o křehké koalici. Ta se snažila získat ještě jeden subjekt, aby posílila, HDK, Piráti i lidovci však vstup do koalice s hnutím ANO odmítli.

Nová koalice podepsala smlouvu necelou hodinu před úterním ustavujícím zastupitelstvem a primátora Alexandra Hrabálka zvolila svojí těsnou většinou 19 hlasů. Protikandidátka druhé strany Pavlína Springerová získala hlasů 16. Hrabálek před zastupitele nepředstoupil v kandidátské řeči s žádným jasným programem, nic konkrétního neřekl ani po svém zvolení. „Budu se snažit pro město pracovat co nejlépe a zároveň doufám, že dnešní zjitřená atmosféra povolí a najdeme společnou řeč všichni,“ uvedl.

Náměstky primátora se stali: Monika Štayrová (ANO), která bude mít na starost ekonomiku, Věra Pourová (ANO) pro majetek, dosavadní dlouholetý šéf živnostenského úřadu Jiří Bláha (ODS), jenž bude mít gesci investic, rozvoje a územního plánu, za třetího koaličního partnera se pak náměstkem stal Martin Hanousek (Změna+SZ), který dostal na starost životní prostředí, školství a sociální záležitosti. Změna pro Hradec původně usilovala o post náměstka pro územní plán. Toho se však občanští demokraté odmítali vzdát, náměstkem se proto místo lídra kandidátky Změny Adama Záruby stal Martin Hanousek. Primátor Hrabálek bude mít v gesci cestovní ruch a zahraniční vztahy. „Počítáme s tím, že zhruba do měsíce a půl dopracujeme programové prohlášení,“ uvedl nový radní za ODS, exprimátor a bývalý místopředseda europarlamentu Oldřich Vlasák.

Volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které má v zastupitelstvu o 37 členech 11 křesel, druhý Hradecký demokratický klub jich má sedm, po pěti křeslech mají ODS a Piráti a po třech křeslech lidovecká Koalice pro Hradec, komunisté a Změna pro Hradec a Zelení. Vedení radnice se po úterním ustavujícím zasedání kompletně vyměnilo.

Reklama

Doporučované