Hlavní obsah

Královéhradecký kraj a hasiči varují před tzv. pálením čarodějnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hasiči a zástupci Královéhradeckého kraje varují před rozděláváním ohňů zejména ve čtvrtek 30. dubna a o filipojakubské noci na pátek 1. května. Riziko požárů stoupá i kvůli suchu.

Článek

Přesto zákaz rozdělávání ohňů nechystají, sdělili dnes ČTK zástupci hasičů a kraje. Aby se předešlo zbytečným výjezdům hasičů, lidé by měli hlásit takzvané pálení čarodějnic na web.

Pokud se letos lidé i přes omezení kvůli šíření koronaviru chystají k oslavám, měli by dbát zvýšené opatrnosti, upozorňují hasiči. Zákaz rozdělávání ohňů se však nechystá. „Ale o to větší je náš apel na dodržování pravidel požární bezpečnosti,“ uvedli ve společném prohlášení ředitel krajských hasičů František Mencl a hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

V posledních dnech hasiči stále častěji zasahují u požárů v přírodě, souvisí to s pálením biologického odpadu, ať už na zahradách, loukách nebo po těžbě v lese. Za většinou těchto požárů stojí lidská nedbalost nebo lhostejnost. Proto hasiči v Královéhradeckém kraji častěji kontrolují místa, kde bylo pálení oznámeno. „V posledních dnech jsme provedli přes 20 kontrol na dodržování pravidel, ve čtyřech případech jsme upozornili na povinnost dodržovat podmínky podle nařízení kraje,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Od začátku dubna evidují hasiči v Královéhradeckém kraji 127 požárů, z toho asi v 60 procentech šlo o požáry v přírodním prostředí. „Takové požáry likvidovaly jednotky požární ochrany asi v 70 případech. Nejvíce výjezdů spojených s likvidací požárů v přírodním prostředí mají jednotky na Náchodsku a Trutnovsku,“ uvedla Götzová.

S posledním větším lesním požárem se hasiči v kraji potýkali ve čtvrtek 23. dubna na okraji Náchoda v katastru městské části Lipí. Požár hrabanky na lesní pasece se rozšířil na plochu o rozloze asi sto krát 40 metrů.

Reklama

Doporučované