Hlavní obsah

Hradecký kraj rozšířil za 170 milonů korun domov seniorů Tmavý Důl

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj dnes dokončil stavbu nové budovy domova seniorů v Tmavém Dole na Trutnovsku. Kapacita domova stoupla na 156 lůžek z původních 100 lůžek, přičemž v nové moderní budově je 83 lůžek.

Článek

Stavba přišla na více než 170 milionů korun. Domov v Tmavém Dole, který leží u Rtyně v Podkrkonoší na úpatí Jestřebích hor a CHKO Broumovsko, patří mezi největší zařízení svého druhu na Trutnovsku.

Investice v Tmavém Dole má pomoci naplnit plán kraje vybudovat v následujících letech v domovech pro seniory téměř 1000 lůžek. Nyní má kraj v zařízeních pro seniory asi 2500 lůžek. „V našem kraji přibývá spoluobčanů, kteří vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu již potřebují pravidelnou pomoc. Proto nutně potřebujeme navyšovat kapacity sociálních zařízení,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

V nové budově vznikla lůžka pro lidi se sníženou soběstačností, kteří trpí Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí. „Nová budova splňuje ty nejpřísnější požadavky na materiálně-technické standardy a je vybavena nejmodernějšími technologiemi,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová (Východočeši).

Objekt nového prvního oddělení stavbaři z firem Stylbau a BAK vybudovali na místě zdemolovaných objektů prvního oddělení a budovy kanceláří. Budova má stropní zvedací zařízení pro manipulaci s klienty v každém pokoji. Součástí investice byla i úprava okolí a parkoviště pro 52 aut. Na stavbu poskytlo dotaci 65 milionů korun ministerstvo práce a sociálních věcí.

Královéhradecký kraj hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj buduje či rozšiřuje domovy důchodců v Žacléři, Opočně a Borohrádku.

Reklama

Doporučované