Hlavní obsah

Léto s rouškami. Ministr Vojtěch chce „mírnější“ opatření

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lidé v hromadné dopravě se na léto v respirátorech netěší.

Reklama

aktualizováno •

Rozhodovat se bude v nadcházejícím týdnu. Roušky by mohly nahradit respirátory navzdory riziku šíření mutací covidu-19, připouští ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

Dosud je ve veřejných vnitřních prostorách stále nutné nosit respirátory. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) by se to ale mohlo už od 1. července změnit.

„Budeme o tom jednat v následujícím týdnu. Ani odborníci v tom ale nejsou za jedno. Já se ale vzhledem k epidemické situaci přikláním k tomu, že rouška by mohla být alternativou k respirátoru ve vnitřních prostorech,“ řekl ministr Vojtěch v České televizi.

Epidemiologové se obávají především šíření delta varianty (dříve známé jako indická mutace) covidu-19. A to i kvůli tomu, že se v Česku stále nedostatečně sekvenuje. Podle odborníků z Mezioborové skupiny pro epidemické situace by se případné mutace měly rutinně monitorovat u 10 procent všech pozitivních záchytů.

Zatím se v Česku ale k 14. červnu podařilo sekvenovat 4200 vzorků. Tedy za půl roku takový počet, který bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger sliboval měsíčně.

Zachycené varianty covidu-19 v ČR

  • 59 případů beta, tzv. jihoafrická (PHA, MSK, STČ, PLK, HKK, OLK)
  • 27 případů delta, tzv. indická (PHA, HKK, MSK, LBK, ULK, VYS)
  • 7 případů gama, tzv. brazilská (PAK, PHA)
  • 4 případy kappa, subvarianta tzv. indické (PHA)

zdroj: SZÚ

Vojtěch se ale šíření mutací na základě dat v Česku neobává, a proto bude prosazovat možnost nošení roušek.

„Situace se nijak zásadně nikde nezhoršuje. Samozřejmě pokud bychom viděli, že k tomu zhoršení někde dochází, tak bychom museli opatření opět zpřísnit,“ dodal Vojtěch v České televizi.

V rozvolnění tohoto opatření s ním souhlasí i opoziční poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

„Vzhledem k dlouhodobému trendu incidence se domnívám, že od 1. července je možné využívat pouze chirurgické roušky, a dokonce je možné uvažovat i o dalších uvolněních,“ souhlasí Válek.

Kromě toho od července, nejspíše od druhé poloviny měsíce, chce Vojtěchův úřad umožnit očkování proti covidu bez předchozí registrace. Ministr také uvedl , že jeho lidé pracují na tom, aby od začátku prázdnin byl v Česku možné uznávat očkování ze Spojených států a dalších zemí.

Umožnit očkování lidem, kteří přijdou rovnou do očkovacího centra, je podle Vojtěcha jednou z cest, jak oslovit nové zájemce o vakcinaci potom, co bude alespoň jednou dávkou ošetřena polovina populace. Dosáhnout sedmdesáti procent, kdy by měla začít fungovat kolektivní imunita, bude podle něj složitější. Chce také, aby od září mohli dostávat lékaři do ordinací nejpoužívanější vakcínu - Pfizer/BioNTech, kterou dosud očkují pouze očkovací centra kvůli složitému systému distribuce.

Reklama

Doporučované