Hlavní obsah

Hrdina Mamoudou. Visící dítě zachránil cestou na fotbal, není prvním oslavovaným Malijcem

Mamoudou Gassama přišel do Francie v září roku 2017 se snem, že si tam vybuduje život. Poté, co v sobotu zachránil život dítěti visícímu z balkonu, přijal v pondělí z rukou francouzského prezidenta medaili za odvahu.

Reklama

Článek

Francie má nového hrdinu. Je jím 22letý Mamoudou Gassama z Mali. Ten v sobotu pohotově zareagoval a v Paříži zachránil dítě visící z balkonu domu. V pondělí získal od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyznamenání a příslib francouzského občanství, dosud byl ve Francii bez příslušného povolení.

Chvíli před činem, který nyní oslavuje celá Francie, měl přitom Malijec úplně jiný plán. V sobotu večer s přáteli mířil sledovat finále fotbalové Ligy mistrů.

Imigrant zachránil dítě visící z balkonu. Video: Seznam

Do Francie se příslušník západoafrického etnika Soninke dostal v září roku 2017. Náročná a dlouhá cesta z Mali do Francie vedla přes několik afrických států, Středozemní moře a Itálii, kam se dostal v roce 2014. Předtím podle serveru Evening Standard strávil více než rok v Libyi, kde byl zadržen a zbit. Odhodlání pokračovat do Evropy prý ale neztratil.

Ačkoliv po příjezdu do Itálie získal potřebné povolení k pobytu v zemi, rozhodl se Gassama pokračovat do Francie za svým starším bratrem, který tam bydlí už desítky let. Kromě něj má dalších 8 sourozenců.

Starostce Paříže Anne Hidalgové, která Gassamovi za jeho čin telefonicky poděkovala, se prý svěřil, že přijel do Francie se snem, že si tam vybuduje život.

Oslavovaný Malijec nyní žije v Paříži na ubytovně. „Je to špatná situace, ale musíme s tím žít,” uvedl Gassamův bratr podle serveru The Guardian před audiencí u francouzského prezidenta, které se také zúčastnil.

Příběh Mamoudoua Gassamy připomíná jiného Malijce, který za svůj čin také získal medaili a francouzské občanství. V roce 2015 Lassana Bathily při útoku na židovský obchod v Paříži bezpečně ukryl 6 rukojmích a přivedl k nim policii, čímž jim zachránil život.

Reklama

Související témata:

Doporučované