Hlavní obsah

V Libyi bují trh s otroky. Afričané jsou cenění podle dovedností

V Libyi se obchoduje s uprchlíky.

 

Reklama

Otroci se mohou nechat vykoupit svými příbuznými, většina z nich ale nemá peníze. Na prodej jsou i ženy a děti. Ve vězeních je obchodníci s lidmi drží po stovkách.

Článek

V Libyi bují obchod s lidmi. Novodobí otrokáři zneužívají hlavně migranty, kteří se snaží přes Středozemní moře dostat do Evropy. Na problém rozšiřujícího se otroctví v severoafrické zemi upozornila Mezinárodní organizace pro migraci, která volá po změně. Týká se především mladých uprchlíků z Nigérie a Ghany.

Jak prodej probíhá, popsalo několik z unesených a vězněných lidí. Únosci své zajatce nabízejí na náměstích, v garážích nebo velkých parkovištích.

„Jejich hodnota se liší podle jejich dovedností. Kdo umí vymalovat nebo obložit stěnu, má mnohem vyšší cenu," uvedl Othman Belbeisi, vedoucí Mezinárodní organizace pro migraci v Libyi.

Senegalec, který byl prodán v libyjském městě Sabha, přitom vypověděl, že výjimkou nejsou ani „vězení" pro migranty. Spolu s další stovkou mužů byl v jednom takovém držen jako rukojmí.

Věznění byli nuceni volat svým příbuzným, které žádali o vykoupení. Během telefonátů byli biti a mučeni, aby jejich blízcí slyšeli, že trpí. Ty, za které příbuzní nemohli zaplatit, nechali hladovět, nebo je zabili.

Jeden z rukojmích, který se nakonec z vězení dostal po devíti měsících, musel být kvůli těžké podvýživě převezen do nemocnice. Vážil pouhých 35 kilogramů.

Obchoduje se i se ženami. Ty jsou využívány jako sexuální otrokyně.

Podobné příběhy, jen páchané na dětech, dokládá i organizace UNICEF. Podle její zprávy zažilo otroctví, násilí nebo sexuální zneužití při cestě z Libye do Itálie 26 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované