Hlavní obsah

Imigrant, který zachránil dítě visící z balkónu, dostane francouzské občanství

Imigrant, který zachránil malé dítě, dostane francouzské občanství.Video: Reuters

 

Reklama

Imigrant z Mali Mamoudou Gassama, který zachránil malé dítě visící z balkónu pařížského bytu, dostane francouzské občanství.

Článek

Dvaadvacetiletý Malijec bez dokladů Mamoudou Gassama získá díky internetovému videu záchrany dítěte visícího z balkónu francouzského občanství. To mu přislíbil prezident Emmanuel Macron. Ten Gassamovi osobně poděkoval, když ho v pondělí přijal v Elysejském paláci, a udělil mu medaili za odvahu. Gassama by měl podle Macrona začít v rámci takzvané občanské služby pracovat u hasičů.

Celé drama se odehrálo v sobotu. Na videu, které se virálně rozšířilo, je vidět, jak Gassama vylezl po fasádě pařížské budovy, aby zachránil čtyřleté dítě, které viselo ze čtvrtého patra.

Mladík si rychle získal přízeň veřejnosti. Mnozí Francouzi začali v neděli sepisovat petici volající po tom, aby Malijec dostal francouzské občanství. V pondělí ráno už měla přes 4 000 podpisů.

Mamoudou Gassama šplhal pro dítě čtyři patra.Video: Seznam

„Viděl jsem spoustu lidí, kteří křičeli, a auta houkala. Udělal jsem to, protože to bylo dítě. Vyšplhal jsem se tam a bohudíky jsem ho zachránil,“ řekl dvaadvacetiletý Mamoudou Gassama novinářům. Strach dostal, až když dítě bylo v bezpečí. „Když jsme vešli do obývacího pokoje, začal jsem se třást, nemohl jsem se udržet na nohou, musel jsem si sednout,“ dodal.

Gassama údajně do Francie dorazil minulý rok po dlouhé a nebezpečné cestě lodí přes Středozemní moře.

Jeho příběh připomíná jiného hrdinu z bývalé francouzské kolonie Mali. Lassana Bathily v roce 2015 během útoku na židovský obchod v Paříži zachránil život šesti rukojmích, které ukryl na bezpečném místě a následně k nim přivedl ozbrojené složky. Po dvou týdnech mu tehdejší prezident François Hollande udělil státní občanství a předal mu slavnostní medaili.

Reklama

Doporučované