Hlavní obsah

Hřib: Náměstí B. Němcova Rusové uvítají, Putinovi to nandat nechceme

Primátor Hřib o přejmenování náměstí Borise Němcova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou se od čtvrtka přejmenuje na náměstí Borise Němcova podle kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Schválili to radní. Prezident Miloš Zeman tento krok ale označil za „projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat.“ Hostem Výzvy Seznamu byl pražský primátor za Piráty Zdeněk Hřib.

Článek

Pane primátore, komu to chcete nandat?

Nikomu to nechceme nandat. Chceme vyjít vstříc 4 a půl tisícům občanů, kteří podepsali petici, která požaduje přejmenování tohoto konkrétního náměstí na náměstí Borise Němcova, což navazuje na mezinárodní iniciativu, protože k podobnému přejmenování přistoupili i ve Washingtonu nebo Vilniusu nebo v Kyjevě. My jsme říkali, že budeme koalice změny a chceme v tomhle ohledu naslouchat občanům.

Nelze to číst ale jako jasný vzkaz Praha proti Rusku, proti Putinovi?

Já myslím, že pan prezident Putin, pokud vím, tak komentoval vraždu Borise Němcova, tehdy před 5 lety, že viníci této podlé vraždy musí být jednoznačně dopadeni a potrestáni. Já vůbec nechápu, proč by to mělo v Rusku někomu vadit.

Nedostal jste žádné negativní reakce z Moskvy?

Nemám žádnou reakci ani od ruského Ministerstva zahraničí, ani od ruské ambasády. Já jsem pozval velvyslance Ruské federace na to přejmenování. Přece jenom – bavíme se tady o bývalém vicepremiérovi Ruské federace, který byl i v Rusku oblíben, takže já jsem přesvědčen, že i spousta Rusů to uvítá. Nicméně nemám žádnou reakci od ruského velvyslanectví. A jediné, co jsem zaznamenal, byl nějaký dopis od pana, tuším, Vladimira Žirinovského, což jak jsem pochopil, je taková komická figurka v ruské Dumě ekvivalentní zhruba Tomio Okamurovi v našem Parlamentu.

Tak to tedy berete?

Ano.

A předpokládáte, že ruský velvyslanec se nezúčastní čtvrteční akce přejmenování náměstí?

Abych pravdu řekl, včera jsem od něj ještě neměl informaci, žádnou odpověď, je možné, že odpoví a zúčastní se. Nevím v tuto chvíli, jestli třeba už nepotvrdil.

Proč jste vybrali zrovna tohle náměstí? Nemohlo to být nějaké jiné?

My jsme jej nevybrali. My jenom respektujeme to, co bylo požadováno v té petici. A petice požadovala konkrétně přejmenování náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova. Já jsem to předložil komisi pro místopis, které jsme se zeptali, zda je to technicky, organizačně a administrativně možné. A oni zkonstatovali, že možné to je, protože je to jasně vymezený veřejný prostor, nedochází k nějaké duplicitě. Naopak duplicita se ruší, protože tam byla ulice Pod Kaštany a náměstí Pod Kaštany, takže když se přejmenuje to náměstí, tak ten místní název Pod Kaštany zůstane zachován v podobě té ulice, ale zároveň se to nebude mást.

Nemůžete se právě teď dívat nebo číst? Poslechněte si audio verzi rozhovoru.

Tomu rozumím, ale co měl Boris Němcov konkrétně společného s Prahou a s tímto místem kromě toho, že tam sídlí ruská ambasáda?

Pardon, ještě zmíním, že tam není ani překážka v tom smyslu, že by si musel někdo vyměňovat doklady, protože to bude na té adrese.

To bude muset jenom ruská ambasáda uvádět jinou adresu.

Ano. Na té adrese není zaregistrován žádný občan s trvalým pobytem. To znamená, my jsme tady v tomhle ohledu vyšli vstříc tomu, co požadovali lidé v té petici. Zjistili jsme, že to možné je. A rada se shodla na tom, že chceme přistoupit i k té mezinárodní iniciativě. A ostatně i dcera zavražděného Borise Němcova to vítá, bere to jako poctu a já si myslím, že to určitě pocta je přejmenovat veřejné prostranství v Praze po řekněme liberálním oblíbeném politikovi.

A když by přišla jakákoliv jiná petice od občanů, také byste jí takto vyšli vstříc?

Tak to se můžeme bavit v momentě, až taková petice se objeví. Zatím je tady jenom ta jediná. A jak říkám, tam bylo zásadní pro mě i to stanovisko místopisné komise, která to posoudila apoliticky, posoudila to z hlediska proveditelnosti a proveditelné to bylo snadno. Já jsem třeba zaznamenal nápad, že by se mohla přejmenovat ulice Koněvova na Žižkově, ale to je ulice, kde je opravdu celá řada obyvatel zaregistrovaných, má to v dokladech a to je například záležitost, kterou já si technicky nedokážu úplně představit.

Já se na to ptám, protože pod tím vaším twitterovým statusem se objevily nápady, proč třeba místo, kde sídlí čínská ambasáda, nepřejmenovat na náměstí Nebeského klidu, nebo nepřipomínat jiným státům jejich citlivá místa. Tak jestli kdyby přišla takováto iniciativa, tak byste s tím neměl problém?

Ještě jednou, měl bych s tím problém v případě, že by to byl problém typu Koněvova ulice, kde prostě je to technicky velice obtížně proveditelné. Za druhé, o konkrétních věcech se můžeme bavit, až taková petice skutečně bude a nasbírá podpisy. A za třetí, já vůbec nechápu, proč by to mělo být pro Ruskou federaci problém. Vždyť pan prezident Putin se vyjádřil v tom smyslu, že je nutné viníky dostihnout a potrestat, takže já opravdu vůbec nevidím důvod, proč by to měl být nějaký problém.

A kdyby přišla petice, aby se to zase přejmenovalo zpátky, tak znovu byste jí vyšel vstříc?

Zaprvé tady takovou petici nevidím, to znamená, tahle úvaha je teď velice hypotetická.

Lidé diskutovali na sociálních sítích, proč pojmenovávat zrovna tohle místo tímto způsobem, proč nepojmenovat něco nového, co vzniká. Protože ten název Pod Kaštany tady fungoval dlouho a lidem nevadil.

Ale ten místní název Pod Kaštany zůstává zachován v podobě té ulice, která navazuje na náměstí. Co se týče pojmenování nových ulic, to já bych velice rád pojmenovával v Praze nové ulice, bohužel stav projektů a jak tady fungoval územní rozvoj dříve, nebyl úplně takový, že by zrovna přál vytváření nových ulic. My jsme tento trend zlomili, protože v minulém roce se zahájila stavba více než 5000 nových bytů, což je vlastně dvakrát víc než v roce 2018, tedy v roce předcházejícím. A je to dokonce rekord za posledních 10 let. To znamená, já věřím, že již brzy v Praze budou stát nové ulice, které budeme moci pojmenovávat po významných osobnostech. Například takových, které se zasloužily o řekněme udržení idejí demokracie a jejich rozvoji. A já bych řekl rád ještě jednu věc. Kromě přejmenování náměstí Borise Němcova jsme zároveň schválili i přejmenování promenády Anny Politkovské na Praze 7 ve Stromovce, což byla novinářka zavražděná v roce 2006, která se zabývala třeba korupcí. A to si myslím, že téma vražd novinářů tady z těch motivů je teď významné téma i s ohledem na blížící se volby na Slovensku.

Ano, ale pojďme se ještě vrátit zpátky do Prahy, plánujete ještě další akce ve spojitosti s Ruskem, nebo tohle bylo jediné?

Já teď nerozumím úplně slovům akce ve spojitosti s Ruskem, abych pravdu řekl.

Jestli budete ještě něco takto pojmenovávat nebo odstraňovat některé názvy a tak, protože na Praze 6 bylo téma i pomník maršála Koněva. Jestli to potom trochu nevypadá jako Praha 6 versus Rusko.

Co dělá Praha 6, to se musíte zeptat starosty Prahy 6, to je nezávislá politická reprezentace na magistrátu. Pomník Koněva je v majetku městské části Praha 6, to znamená na magistrát nemá vůbec žádný vliv. A co se týče řešení té situace, tak já už jsem se k tomu vyjadřoval, my samozřejmě respektujeme možnost Prahy 6 dělat si s tím pomníkem co chtějí. Naši Piráti v zastupitelstvu navrhovali referendum místní městské části k té věci, ale podpořili jsme i odstranění pomníku. Ale v zásadě si myslím, že nebylo úplně vhodné tam stavět kolem lešení a nějak to zakrývat, protože to mělo jenom ten efekt, který to prostě mělo. A to si myslím, že bylo zbytečné.

Neočekáváte od tohoto kroku vůbec žádnou mezinárodní dohru?

Jak říkám, já zatím nemám vůbec žádnou negativní reakci z oficiálních zdrojů z Ruské federace.

A ta zpráva přejmenování náměstí je podle vás dostatečně hlasitá, ten váš vzkaz, kterým chcete ocenit Borise Němcova?

Já si myslím, že určitě. Je to mezinárodní iniciativa, i města jako Washington se k tomu připojila. To znamená, z mého pohledu je určitě důležité ocenit skutečnost, že někdo byl ochoten v boji za demokracii a i další věci položit život. Boris Němcov, když se podíváte na jeho práci předtím, než byl zavražděn, třeba vystupoval kriticky k vojenskému angažmá Ruska na východě Ukrajiny, což si myslím, že je záležitost, která je stále ještě aktuální. A to si myslím, že je věc, která se určitě stát takhle, jak se stala, neměla.

Lidé se vás také hodně ptali, jestli je tohle téma, které má řešit teď Praha, jestli ji nepálí jiné problémy. Třeba zmiňme koronavirus nebo nedostatek bytů, drahé bydlení, Airbnb?

Co se týče koronaviru, tak to je záležitost, kterou řeší Ministerstvo zdravotnictví primárně. A hygienická služba, což je státní správa. Krajské hygienické stanice jsou podřízeny Ministerstvu zdravotnictví. Praha je samozřejmě připravená poskytnout plnou součinnost v případě, že bude k tomu vyzvána Ministerstvem zdravotnictví. Ale vlastně i všechny velké nemocnice, které v Praze jsou, jsou nemocnice fakultní, tedy vlastně státní.

Jestli to ale nemůže pro Pražany vypadat, že Praha řeší víceméně přejmenovávání některých ulic a zanedbává ty problémy, které v tuto chvíli Pražany nejvíce pálí.

Ale samozřejmě se děje spousta dalších věcí. My jsme v ten samý den, kdy bylo schváleno tohle přejmenování, například schválili nájemní smlouvy pro 11 rodin z ubytoven, kterým budou propůjčeny městské byty, tak abychom splnili slib naší koalice, že tady nebudou žádné rodiny s dětmi na ubytovnách, protože to samozřejmě děti poškozuje. Další věc, co se děje, je například stavba metra D. Je zahájený geologický průzkum, takže už je vykopaná díra na Pankráci, ale teď do půlky roku by se měla podepisovat smlouva. Zhotovení potom bude trvat 7 a půl roku, takže vlastně na přelomu 2027/2028 bychom tedy měli slavnostně otevírat novou linku metra D. A pochopitelně se dějí i další věci. Stavíme P+R parkoviště, teď jsme zprovoznili nový e-shop v mobilní aplikaci PID lítačka, kde si můžete koupit dlouhodobý kupon. To znamená, že už nemusíte čekat v těch frontách před okénky dopravního podniku. A spousta dalších věcí, které se dějí například i v oblasti územního rozvoje.

Ano, ale v té diskusi někdo navrhoval, že by přejmenoval náměstí, kde sídlí magistrát, na náměstí Airbnb. Tak asi vypadá, že lidi trápí trochu něco jiného.

Tématu Airbnb se intenzivně věnujeme. Rada schválila teze, co chceme, že usilujeme od Airbnb a podobných platforem získávat informace, které se týkají jejich nabídek a počtu těch přenocování, abychom mohli vyměřovat poplatky, abychom posílili práva společenství vlastníků jednotek v těch domech, posílili práva obcí, aby se změnily stavební předpisy tak, když provozujete vlastně hotel načerno, rozlezlý v bytovém domě, aby bylo nutné rekolaudovat ty prostory atd. To znamená, my se tématu Airbnb velice intenzivně věnujeme.

To zní sice hezky, ale Deník N přišel s odhalením, že váš náměstek Petr Hluboček pronajímal byt v centru Prahy právě turistům přes platformy jako je právě třeba Airbnb. Vy jste ho vyzval, aby pronajal byt dlouhodobě, už víte, jestli vás uposlechl?

Já jsem s ním už měl jednu diskusi na tohle téma. Ale pravděpodobně budu mít asi ještě jednu.

To znamená, že vás zatím neuposlechl?

To znamená, že zatím mě neuposlechl, je to přece jenom náměstek nominovaný hnutím STAN.

Nemáte na něj takovou autoritu a vliv?

Je nutné vnímat tu realitu tak, jak funguje zákon o hlavním městě Praze, že jednotliví radní nejsou podřízení primátora. Primátor je první mezi rovnými v radě a jedná se o jednotlivé politické nominace jednotlivých koaličních stran.

Ano, ale jestli to potom nemůže vypadat, že Praha na jednu stranu hlásá vodu, ale sama pije víno.

Já vím, jak to vypadá, já rozhodně žádný byt nepronajímám na krátkodobé pronájmy. Ale jak říkám, já jsem vyzval pana náměstka, aby respektoval práci své stranické kolegyně ze STAN, to znamená Hany Marvanové, která se tomu tématu intenzivně věnuje. A přijde mi, že to je skutečně nevhodné. On samozřejmě má k tomu nějaké argumenty, ale já si skutečně myslím, že to není vhodné.

Reklama

Související témata:

Doporučované